2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Úzvölgye: a Legfőbb Ügyészség vizsgálja, hogy uszítás-e a „ki a magyarokkal az országból” szlogen

2021. április 22. 11:49, utolsó frissítés: 11:49

Erről a Riporterek Határok Nélkül (FRI) újságírószervezet számolt be, miután adatigényléssel fodult az ügyészséghez. A vádhatóság azonban nem árult el részleteket arról, hogy miként állnak a nyomozással.


Moinesti Bíróság egy 2020 decemberében hozott határozatában érvénytelenítette a városi ügyészségnek azt a rendeletét, amellyel az év elején vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél 2019 június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében. A bíróság ugyanakkor jogerősen elrendelte a kivizsgálás folytatását.

Országszerte élénk sajtóvisszhangot váltott ki, hogy a temetőnél történt erőszakos cselekményeket kivizsgáló ügyész kizárólag román tanúkat hallgatott meg, és nem vélte például gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak a temetőnél skandált "ki a magyarokkal az országból!" szlogent.

Az ügyet vádemelés nélkül lezáró ügyészi határozat ellen a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat fellebbezett, ám a moinesti ügyészség vezetője ugyanarra a következtetésre jutott, mint beosztottja. A jogvédő szolgálat panasza nyomán került az ügy a bíróságra, és rendelte el a bíró a kivizsgálás folytatását.

Amint a határozat kivonatában szerepel, tovább kell folytatni a kivizsgálást a rongálás ügyében, a gyűlöletre és diszkriminációra való uszítás ügyében, valamint a csendháborítás ügyében. Nem kell folytatni ugyanakkor a nyomozást a sírgyalázás ügyében. (g4media.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS