2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megvan a barcelonai kísérleti koncert járványtani eredménye

2021. április 27. 18:48, utolsó frissítés: 18:52

Egy hónappal azután, hogy járványügyi kísérletként nagyjából 5000 résztvevővel tartottak koncertet Spanyolországban, a szervezők azt közölték: nem látják jelét annak, hogy a résztvevők között magasabb lenne a fertőzöttek aránya, mint az átlagos populációban – írja a BBC nyomán a hvg.hu.


A barcelonai rendezvény utáni két hétben összesen 6 résztvevőről bizonyosodott be, hogy megfertőződött a koronavírussal. Az azonos életkorú barcelonaiak között ugyanebben az időszakban arányaiban kétszer ennyi fertőzöttet regisztráltak. A hat fertőzött közül négyről ráadásul be tudták bizonyítani, hogy nem a koncerten kapta el a fertőzést.

A koncerten negatív PCR-teszttel, kötelező maszkviselés és számos egyéb óvintézkedés mellett, de távolságtartás nélkül vehettek részt az önkéntesek. A szervezők azt kívánták bizonyítani az egészségügyi hatóságoknak, hogy kellő odafigyeléssel lehetséges biztonságos körülmények között tömegrendezvényeket tartani. A koncertet a szórakoztató- és zeneipari szakembereket tömörítő Fesztiválok a biztonságos kultúráért csoport szervezte, amely az első ilyen jellegű kísérletét decemberben tartotta. Az akkori rendezvényen nagyjából ötszázan vettek részt, és senki sem fertőződött meg. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS