2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kezdődne vidéken is a háziorvosok általi oltás, a baj az, hogy 212 településen nem működik rendelő

2021. április 28. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

Romániában kétszáznál több vidéki település nem rendelkezik háziorvossal - derül ki a Nép Ügyvédje által szerdán ismertetett jelentésből.


Az egészségügyi minisztérium álta összesített adatok értelmében 2019 végén

• Szilágy megyében 16 közigazgatási egységben nem volt családorvos,

• Krassó-Szörény megyében 14-ben,

• Fehér megyében 13-ban,

• Hunyad megyében 12-ben,

• Buzău megyében 10-ben.


A megyei közegészségügyi igazgatóságok által közölt adatok szerint országos szinten 212 vidéki település nem rendelkezik háziorvossal és 665 háziorvosi állás áll betöltetlenül - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Bár elméleti szinten létezik egy országos egészségügyi stratégia, eddig nem hozta meg a várt eredményeket, mutat rá a Nép Ügyvédjének hivatala.

Ecaterina Mirea ombudsman-helyettes elmondta, a jelentés felhívja a figyelmet egyrészt arra, hogy a törvényi keret nem illeszkedik a romániai valósághoz, másrészt pedig arra, hogy az illetékes intézmények között nincs együttműködés.

A nem megfelelő munkakörülmények, a helyi vagy központi közigazgatási hatóságok részéről érkező támogatás hiánya okozza a háziorvos-hiányt, mivel egészségügyi személyzet hiányában több vidéki rendelőt be kellet zárni. A helyi közigazgatási hatóságok semmiféleképpen nem támogatják azokat a háziorvosokat, akik esetleg a vidéki településeken nyitnának rendelőt, ugyanakkor alacsony azon egyetemi hallgatók száma is, akik ezt a szakterületet szeretnék választani, mutatott rá Mirea.

A Nép Ügyvédjének hivatala a jelentésben törvénymódosításokat javasol: a helyi önkormányzatokat kötelezzék arra, hogy támogatásokkal ösztönözzék a háziorvosi rendelők megnyitását, az egészségügyi minisztérium pedig biztosítsa költségvetéséből a vidéki rendelők felújítási vagy építési, illetve felszerelési költségeit, emellett a helyi tanácsok és a minisztérium pénzbeli vagy másfajta juttatásokkal ösztönözzék a vidékre kikerülő egészségügyi személyzetet.

Egy másik jogszabály-módosítási javaslat értelmében a helyi önkormányzatoknak ingyenesen a háziorvos rendelkezésére kellene bocsátaniuk a településen lévő rendelőhelyiséget, vagy egyszerűsített eljárással, közbeszerzési kiírás nélkül el kellene adniuk azt a háziorvosnak.

A Nép Ügyvédje ugyanakkor azt javasolja, hogy az orvosi egyetemeken projektek formájában ösztönözzék a hallgatókat a háziorvosi szakterület választására.

Renate Weber ombudsman szerint a megfelelő bérezés is fontos tényezőt jelent, azonban más aspektusok is számítanak, mint például az ingázási költségek támogatása vagy a megfelelő munkakörülmények kialakítása. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a helyi önkormányzatok nem rendelkeznek elegendő büdzsével a rendelők felszerelésére, emiatt támogatni kell őket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS