2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megbuktak a vakcinavizsgán: az egy hónapos vakáció alatt alig 5 ezer pedagógus oltatta be magát

2021. április 29. 09:46, utolsó frissítés: 2021. április 30. 11:16

A legtöbb romániai diák egy hónapnyi vakáció után, május 5-én tér vissza az iskolába. Ebben az időszakban azonban a tanárok oltása ráklépésben haladt "előre": mindössze fele a pedagógusoknak jelentkezett eddig oltásra - írja a Szabad Európa.


Az iskolakezdés forgatókönyvei nem változtak, amint azt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, aki azt javasolja, hogy a végzős évfolyamok összes tanulója és a speciális iskolák tanulói jelenléti oktatásban folytassák az iskolai év fennmaradó heteiben a tanulást.

Melyek tehát az érvényes forgatókönyvek?

1. Zöld forgatókönyv: minden óvodás és tanuló napi részvétele a tanintézményekben tartott oktatási folyamatban, a védelmi szabályok betartásával - Abban az esetben, ha az elmúlt 14 nap összesített adatai szerint a fertőzési arány kisebb az 1 ezreléknél.

2. Sárga forgatókönyv: minden óvodás és általános iskolai tanuló, a VIII. és XII. osztályos tanulók és a szakképzésben részt vevő diákok jelenléti oktatása a védelmi szabályok betartásával - Ha az elmúlt 14 nap fertőzési mutatói nem haladják meg a 3 ezreléket.

3. Piros forgatókönyv: mindennapos jelenléti oktatás minden óvodás és általános iskolás diák fizikai jelenlétével. A VIII. és XII. osztályos, valamint a szakképzés utolsó éveiben tanuló diákok esetében, az adott osztályok teljes létszámának legfeljebb a felével tarthatók meg a napi tanórák. - Ez abban az esetben érvényes, ha a fertőzöttségi ráta nagyobb a 3 ezreléknél, de a település nincs karantén alá vonva.

Hány tanárt oltottak be a vakáció alatt?

Az ünnepek alatt az oktatási minisztérium komoly oltástámogató tevékenységet végzett, országos kampányt indított "Oltás és tesztelés a tanulás érdekében!" címmel, illetve # Vissza az iskolába jelszóval. A tanfelügyelőségek képviselői és az államtitkárok találkozókat szerveztek a tanárokkal, hogy meggyőzzék őket az oltás fontosságáról.

A hivatalos adatok azonban azt mutatják, hogy a 30 napos vakáció alatt a beoltott tanárok száma alig növekedett. Április 6-án 148 ezer oktatási alkalmazottat tartottak nyilván beoltottként, és április 27-én létszámuk 153 920 főre nőtt, ami három hetes időszakban 5 százalékos növekedést jelent.

Arról már hírt adtunk, hogy az iskolai tesztelések nem működtek megfelelően az előző félévben. A beszerzett egy millió antigén-tesztből, mindössze 26 ezret használtak fel.
(Szabad Európa/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS