2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arafat: akkor fognak enyhíteni a korlátozásokon, ha a lakosság átoltottsága eléri a 30 százalékot

2021. május 01. 11:07, utolsó frissítés: 12:30

Június 1-jei enyhítések az átoltottsági aránytól függenek, ha viszont a lakosság átoltottsága eléri 30 százalékot, kezdetét veheti az első korlátozások alól való feloldás. Megnyithatnak: a mozik, a színházak és a bemutatótermek, mondta Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője a Digi 24-nek.


Hozzátette, a népesség 30 százalékos beoltása Izraelben is nagyon komoly hatással volt az esetek számára.

„A művelődési és a gazdasági minisztérium hasonló jellegű ajánlásokon dolgozik, hamarosan előállnak a javaslatokkal, amelyeket minden szinten elemeznek majd. Már csaknem 5 millió adag védőoltást beadtak Romániában, és ha tovább nő az immunizáltak aránya, június elsejétől kezdődően egyértelműen szóba jöhetnek olyan intézkedések, amelyek révén fokozatosan, kiszámíthatóan minél közelebb kerülhetünk a normalitáshoz” – mondta az államtitkár, aki szerint a 30 százalékos beoltottságot jelenleg június 1-jére látják megvalósíthatónak, a Romániában beoltott emberek számának növekedésétől függően, ami szerinte "nagyon valószínűvé vált".

Ugyanakkor a helyi szintű lazításoktól sem zárkózott el, mint mondta, olyan lehetőség, amelyen mindenki gondolkodik: ahogy a korlátozások lehetnek helyi szintűek, úgy az enyhítések is azokon a településeken, ahol nagyon magas az átoltottsági arány. De ezeket meg kell még tárgyalni, és döntést kell hozni róla.

A következő enyhítés ezt követően az államtitkár szerint 60 százaléknál lehetséges. A normalitáshoz való visszatérés és a relaxációs intézkedések ugyanis csak fokozatosan hozhatók meg, az oltás sebességétől és a COVID-19 ellen immunizált emberek számától függően. Így minél nagyobb a beoltottak aránya és száma, annál több intézkedést lehet tenni.

Jelenleg a román lakosság 20,3 százaléka kapta meg legalább az első dózist. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS