2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hamarosan az erdélyiek is élhetnek a védettségi igazolványukkal Magyarországon

2021. május 03. 14:01, utolsó frissítés: 14:22

Az RMDSZ reméli, hogy a magyar és a román külügyminiszter rövid időn belül be tudja jelenteni a két ország közötti kétoldalú megállapodást az oltási igazolás elismeréséről – közölte az RMDSZ szóvivője a Transindexszel.


Hegedüs Csillát lapunk arról kérdezte, hogyan állnak a tárgyalások a két ország közötti oltási igazolások elfogadása terén, illetve mikorra várható ennek megköttetése. Ugyanis Magyarországon szombattól csak védettségi igazolvánnyal lehet rendezvényekre menni, az erdélyi kettős állampolgársággal rendelkezők és a Romániában beoltottak vakcinaigazolványát azonban egyelőre még nem ismerte el a magyar állam. Bár a magyar kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat a számukra „fontos országokkal” egymás védettségi igazolványainak elfogadásáról, ezt – Montenegróval és Szerbiával ellentétben – Romániával még nem kötötték meg.

A szóvivő szerint, már a múlt héten a külügyminiszteri találkozón szóba került a kérdés. Értesülései szerint pedig Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes egyeztetett erről Florin Cîțu kormányfővel, aki nyitott volt a védettségi igazolvány ügyében. Így az RMDSZ reméli, hogy rövid időn belül a két külügyminiszter be tudja jelenteni a megállapodást is.

Magyarország új szabályzata értelmében május 1-től védettségi igazolvánnyal látogathatók a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok, a mozik, az edző- és fitnesztermek, a sportesemények, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, a múzeumok, a játszóházak, valamint az igazolvánnyal látogathatók a szállodák és az éttermek belső helyiségei is. Ebben a formában viszont a szabályzat jelentősen megnehezíteni a Magyarországon élő külföldiek, és kettős állampolgárok életét, mert nem kaptak magyarországi oltási igazolványt, illetve egyelőre nem ismerik el az általuk kapott oltást.

Erről bővebben itt írtunk. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS