2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bukarestben kísérleti jelleggel telt házzal tartanának színházi előadásokat májusban

2021. május 03. 18:44, utolsó frissítés: 19:27

Kísérleti jelleggel (csaknem) telt házzal tartanának előadásokat májusban Bukarestbe - nyilatkozta hétfőn a főváros prefektusa, Alin Stoica. Ezzel azt tesztelik, hogyan lehet nagyobb csoportok részvételével zajló eseményeket tartani.


A prefektus a Digi 24 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy május 14-én és 15-én a kulturális minisztériummal közösen szerveznének kísérleti jelleggel előadásokat a bukaresti Nemzeti Operában és a bukaresti Nemzeti Színházban. Az előadások szinte telt házzal mennének, nem 30 százalékos kapacitással, mint ahogyan most mehetnek. Az eseményen való részvétel feltétele az lesz, hogy a nézők legyenek beoltva a Covid-19 elleni vakcinával.

Elmondása szerint, ha ebben az ütemben csökken a járvány, akkor reményeik szerint májusra a fővárosban amúgy is elérik a 1,5 ezrelékes fertőzöttségi rátát, amikor lazító intézkedéseket jelenthetnek be. Ha a fertőzöttségi ráta az említett határérték alá esik, akkor az előadótermek és az éttermek 50 százalékos kapacitással működhetnek, a szabadtéri rendezvényeket pedig 300 fő részvételével lehet szervezni.

Korábban már a világ több részén is tartottak kísérleti jelleggel eseményeket, talán a barcelonai, 5000 résztvevővel zajló tesztkoncert volt ezek közül a legismertebb, amihez hasonlót Emil Boc polgármester Kolozsváron is tartana, és aminek az eredménye szerint a résztvevők között nem volt magasabb a fertőzöttek aránya, mint az átlagos populációban. Egyébként nemrég Liverpoolban is hasonló tesztelést tartottak, annak az eredményeit még nem tudni. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS