2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oláh Emese: 12 újonnan épített szociális lakást utal ki nemsokára a kolozsvári polgármesteri hivatal

2021. május 06. 13:41, utolsó frissítés: 13:54

Kolozsváron hatalmas gondot okoz a lakhatási szegénység, évente többszáz kérést regisztrálnak a polgármesteri hivatalnál, azonban az önkormányzat csak a töredékét tudja megoldani a lakhatási problémákkal küszködő kisjövedelmű családok és egyedülálló személyek kérvényeinek. A Transindex megkeresésére Oláh Emese elmondta, hogy több projektet futtat a városháza annak érdekében, hogy megoldják ezt a helyzetet, többek között lakbértámogatási pótlékkal is igyekeznek segíteni, ugyanis az önkormányzatnak a tulajdonában nincs annyi ingatlan, hogy meg tudjanak oldani minden kérelmet. Ugyanakkor, hat éve lakásépítéssel is próbálnak enyhíteni a szociális lakások hiányán, azonban limitáltak a lehetőségek, lévén, hogy az önkormányzat csak olyan telkeken tud építeni, amelyek a város tulajdonában vannak.


Nemrég 12 szociális lakás építését véglegesítették a Gyimesi/Ghimeşului utcában. A tömbház két lépcsőházból áll, lépcsőházanként 6 lakrésszel rendelkezik. Minden lakrészhez jár egy parkolóhely. A befektetés összege 3,4 millió lej.

Oláh Emese elmondta, hogy az átadás mintegy fél éves késéssel történt, ugyanis a kivitelező a büntetőkamatok ellenére sem tudta a vállalt időpontra befejezni az ingatlan megépítését. Most azonban az önkormányzat átveszi az elkészült tömbházat, és a várakozó listán lévőknek utalja ki.

🇭🇺 (🇷🇴👇) Kolozsváron hatalmas gondot okoz a lakhatási szegénység, ezen némiképpen enyhít az a 12 szociális lakás,...

Közzétette: Oláh Emese – 2021. május 6., csütörtök


A lakásprogram igénybevételéhez több kritériumnak kell megfelelni, az önkormányzat szigorú pontrendszer szerint osztályozza a jelentkezőket annak érdekében, hogy mindig a leginkább rászorulók juthassanak szociális lakáshoz.
Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy egy érvényben lévő kormányhatározat értelmében 5 évre szóló szerződést kötnek azokkal, akik a pontozás alapján jogosultakká válnak egy ilyen szociális lakás kiutalására. Az öt éves időtartam végén újraértékelik az illető helyzetét, és ennek megfelelően döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e vagy sem a vele kötött szerződést.

Természetesen a polgármesteri hivatal munkatársai a város tulajdonában lévő ingatlanba költözőkkel az öt éves időtartam alatt folyamatosan tartják majd a kapcsolatot, egyrészt hogy a lakások karbantartásának minőségét ellenőrizzék, másrészt, hogy támogassák az ott lakókat – részletezte Oláh Emese azokat a lépéseket, amelyek a közeljövőben átadásra kerülő szociális lakások átadása után megtörténnek. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS