2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hazalátogatott Cătălin Denciu, a Piatra Neamț-i kórházban megégett orvos

2021. május 07. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

Ortodox húsvét előtt pár nappal érkezett haza feleségével Cătălin Denciu, a 48 éves orvos, aki a tavaly novemberi Piatra Neamț-i kórháztűzben súlyos égési sérüléseket szenvedett. Ráégett a műanyag covidvédelmi ruházata, miközben a lélelegeztetőgépen lévő pácienseit próbálta kimenteni a lángok közül. A beteget végül sok huzavona után a belgiumi Asztrid királynéról elnevezett katonai kórházba szállították.


Mivel az állapota igen súlyos volt - a testfelületének 40%-án szenvedett 2. és 3. fokú égési sérüléseket - a kezelésének első 3 hetében mesterséges kómában tartották. Január végén hagyhatta el az intenzív osztályt, azóta egy rehabilitációs kórteremben kezelik.

A felesége vele volt, akit egy olyan kórházi szobában szállásoltak el, mely a katonáknak van fenntartva. Alina Denciu, aki egyébként nőgyógyász szakorvos, egy tanfolyamon vett részt, hogy tudja majd otthon kezelni a férjét, amikor már nem szorul kórházi ellátásra.

Cătălin Denciu márciusban a belga sajtónak elmondta: "sokat dolgozott azért, hogy működőképes állapotba hozza a megégett testrészeit". Arról is beszélt, hogy már képes tekerni a szobabiciklin, viszont úgy gondolja, hogy a felépülése még hosszú időt igényel.

Az orvos házaspár pár napi hazai tartózkodás után visszautazik Belgiumba, hogy a Szent Lukácsról elnevezett kórházban folytassák a rehabilitációs kezelést. Denciu egyébként ebben a kórházban dolgozott korábban aneszteziológusként, mielőtt haza nem tért Piatra Neamț-ra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS