2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Caritas-jelenségről készült volna szabadtéri kiállítás, utolsó percen fújta le a kolozsvári önkormányzat

2021. május 08. 15:22, utolsó frissítés: 15:52

A kolozsvári Reactor csütörtökön este nyitotta volna meg a re.miracolul című kiállítását, amely során Lucia Mărneanu 40 darab illusztrációját állították volna ki a Deák Ferenc utcán. A Caritas-jelenséget feldolgozó alkotások a tervek szerint május 6–20. között lettek volna megtekinthetőek, azonban a Reactor Facebook-bejegyzése szerint a megnyitás előtti napon a kolozsvári önkormányzat visszavonta az engedélyt, majd azt javasolták: keressenek más kiállítóteret.


În seara asta de la ora 19 am fi lansat re.miracolul - o expoziție cu 40 de ilustrații realizate de Lucia Marneanu...

Közzétette: REACTOR de creație și experiment – 2021. május 6., csütörtök


A polgármesteri hivatal döntését a Reactor „nem kívánja kommentálni”, de úgy látják: egyes témák még mindig túl kényesek ahhoz, hogy a publikum előtt bemutathassák.

A Caritas piramisjáték volt az egyik legnagyobb átverés a ’89-es forradalom utáni Romániában. A brassói Ioan Stoica egy olyan pénzügyi rendszert hozott létre, mely során többszörös pénzvisszafizetést ígért azoknak az embereknek, akik valamennyi összeggel beszálltak a „játékba”.

Tedd be a pénzed, és három hónap múlva nyolcszorosát veheted ki! – ígérte. A Caritasnak hatalmas híre ment, mivel a lakosság jó része továbbra is szegénységben tengődött. A lelkesedés pedig akkor hágott a tetőfokára, amikor az első győzteseket kisorsolták, és azok valóban megkapták a betett pénzük sokszorosát. A korábbi feljegyzések szerint 1993-ban a piramisjátékban körülbelül 4 millió ember vett részt, az ország készpénzállományának egyharmada pedig a Caritas birtokában volt.

Rá egy évre aztán jött a nagy csőd: az emberek pénze pedig eltűnt.
A Caritas-jelenség központja pedig épp Kolozsvár volt, hiszen többek között a megye prefektusi hivatala irányította a rendszer működését. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS