2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Madárinfluenzában elhullt csirkéket azonosítottak Székelykeresztúron

2021. május 09. 18:25, utolsó frissítés: 19:11

Madárinfluenzában elhullt csirkéket azonosítottak vasárnap egy székelykeresztúri gazdaságban - írja a g4media a Hargita megyei prefektusi hivatal tájékoztatására hivatkozva. Az illetékes helyi állategészségügyi bizottság elrendelte az említett gazdaság szárnyasainak az leölését és elégetését.


Azt írják, hogy egy székelykeresztúri személy gazdaságában 60 csirke és 6 tyúk hullott el, mivel a madárinfluenza klinikai tüneteit észlelték az állatokon, mintát vettek belőlük, amelyet szombaton elküldtek analízisre egy jászávásári laborba. Ennek eredményei vasárnapra érkeztek meg, amely igazolta a madárinfluenza jelenlétét.

Az illetékes állategészségügyi bizottság vasárnapi ülésén elrendelte, hogy az állategészségügyi felügyelet mellett az adott gazdaságban égessék/temessék el a valószínűleg a madárinfluenzát okozó vírussal valószínűleg szennyezett anyagokat, hogy megakadályozzák a vadon élő madarak és más állatok hozzáférését, a fertőzés tovább terjedését.

Egy úgynevezett védőövezet létrehozását is elrendelték a szennyezett gazdaság köröli 3 kilométeres körzetben, amely a következő településeket foglalja magába: Székelykeresztúr (Betfalvával), Siménfalva (Rugonfalvával), Újszékely (Alsóboldogfalvával), Szentábrahám (Csekefalvával). A gazdaság körül 10 kilométeres körzetben pedig úgynevezett megfigyelési területet hoztak létre, ebben a következő települések tartoznak: Nagygalambfalva (Nagygalambfalvával és Kisgalambfalvával), Siménfalva (Medesérrel, Székelyszentmiklóssal, Nagykedével, Kiskadácscsal), Székelyandrásfalva (Kissolymossal), Újszékely (Székelyszenterzsébettel és Újszékellyel), Szentábrahám (Solymosilázzal, Magyarandrásfalvával és Gagygyal) Hargita megyéből, illetve Héjjasfalva, Szederjes, Magyarfelek és Küküllősárd Maros megyéből.

A fenti településeken a következő intézkedéseket hozzák: * felmérik a baromfitartókat, különös tekintettel azokra, akik nemrég vásároltak baromfit.
* mindent megtesznek, hogy tájékoztassák védőövezetben élő személyeket az esetlegesen alkalmazható korlátozásokról.
* szigorúbban figyelnek arra, hogy a baromfitelepek megfeleljenek biológiai biztonság feltételeinek, az állampolgárokat tájékoztatják, hogy a háztáji madarakat zárt térben kötelesek tartani, illetve a vadmadarakkal való érintkezés kerülését javasolják.

Ugyanakkor arról is tájékoztatnak, hogy Hargita megyében illegális madárkereskedők felderítésébe kezdenek, valamit azokat a telepeket is felderítik, ahonnan baromfi érkezhetett a Maros megyei szennyezett gazdaságokból. Az állategészségügyi hatóság csütörtök erősítette meg a H5N8 madárinfluenza vírus jelenlétét a Maros megyei Nyárádtő kereskedelmi gazdaságából származó madarakban. (g4media)

címoldali kép: Romuald Gałęcki / Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS