2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leváltotta a közmédia vezetőségét a parlament: ideiglenes vezérigazgatók menedzselik a román tévé- és rádiótársaságot

2021. május 12. 09:21, utolsó frissítés: 09:26

Egy jogszabály-módosítás szerint kettéválasztanák az elnök-vezérigazgatói posztot a tévénél és a rádiónál, addig ideiglenes vezetőket neveznek ki.Leváltotta kedden a román parlament képviselőháza és szenátusa együttes ülésén a román közszolgálati televízió és rádió vezetőségét, a két intézmény élére hat hónapig érvényes megbízással ideiglenes vezetőket neveztek ki.

A keddi parlamenti ülésen napirendre tűzték és elutasították a két intézmény 2017-es, 2018-as és 2019-es munkabeszámolóit, amelyekről mostanáig nem szavazott a parlament.

A tavalyi parlamenti választások eredményeképp megalakult kormánykoalíció már hónapok óta egyeztet, hogy miként osszák el egymás között a közszolgálati média intézményeinek vezető funkcióit, de a politikusok eddig még nem tudtak megállapodni. Ezért most úgy döntöttek, hogy leváltják az eddigi vezetőket, és új, ideiglenes megbízással rendelkező elnök-vezérigazgatókat neveznek ki a televízió és a rádió élére.

A román jogszabályok szerint amennyiben a parlament elutasítja a két intézmény beszámolóját az eddigi munkájukról, ez automatikusan az elnök-vezérigazgató és az adminisztratív tanács menesztését jelenti.

Így leváltották tisztségéből Doina Gradeat, a Román Televízió elnök-vezérigazgatóját, valamint Georgica Severint a Román Rádiótársaság vezetőjét.

Az ideiglenes vezérigazgatók: Liviu Popescu és Ramona SăseanuAz ideiglenes vezérigazgatók: Liviu Popescu és Ramona Săseanu


A kormánykoalíciónak szándékában áll növelni a közmédia vezető tisztségeinek számát, ezért kettéválasztanák az elnök-vezérigazgatói posztot, így a televíziónak és a rádiónak is várhatóan lesz egy-egy elnöke és egy-egy vezérigazgatója. Az erre vonatkozó törvénytervezet elfogadása még folyamatban van, ezért döntöttek úgy, hogy ideiglenes vezetőket neveznek ki, amíg sikerül elfogadtatni a jogszabály-módosítást.

Ha sikerül a jogszabályt elfogadtatni, akkor a közmédiák elnöke az adminisztratív tanács tagjai közül kerül ki, és gyakorlatilag az adminisztratív tanács elnökeként funkcionál majd. A tagokat a tanácsba a parlamenti politikai pártok delegálják, ezért is volt fontos a menesztése az adminisztratív tanácsnak, mivel a választások után átrendeződtek a politikai erővonalak, ezt pedig nem tükrözték az eddig működő tévés és rádiós adminisztratív tanácsok, ahol többségben volt a Szociáldemokrata Párt képviselői.

A törvénytervezet értelmében a menedzseri funkciót a tévé, illetve a rádió kinevezett vezérigazgatója látná el. Az eddigi tárgyalások alapján a sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, miszerint az RMDSZ a Román Televízió elnöki tisztségét kapja meg, a liberálisoké lesz a tévé vezérigazgatói posztja, a rádió esetében pedig az USR nevezne ki vezérigazgatót és a liberálisok elnököt. Azonban úgy tűnik, hogy még mindig nem jutottak nyugvópontra a tárgyalások, ezért most ideiglenes vezetőt kap a két intézmény.

A parlament két házának kulturális szakbizottságai javaslata értelmében a törvényhozói testület a televízió megbízott elnök-vezérigazgatójává a liberálisok által jelölt Ramona Săseanut nevezte ki, aki eddig a craiovai területi stúdió újságírója volt.

A rádió megbízott elnök-vezérigazgatói tisztségét az USR PLUS által javasolt Liviu Popescu tölti be, aki korábban a BBC-nél, a román közszolgálati televíziónál és más román kereskedelmi televízióknál dolgozott, az elmúlt években pedig a saját kommunikációs tanácsadói cégét vezette. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS