2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Összevissza jelentették a kórházak a koronavírusos elhalálozásokat: nem tudni, pontosan hányan is haltak meg

2021. május 13. 13:25, utolsó frissítés: 16:46

A COVID-19-cel fertőzöttek halálozási adatainak jelentését ellenőrző bizottság azt javasolja, hogy a Corona-Forms platformon frissítsék az elhalálozási adatokat - közölte csütörtökön Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.


A miniszter emlékeztetett, hogy a Corona-Forms a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) által naponta közzétett információk forrása.

"Az elhunyt személyekre vonatkozó összes információ, amelyet a beavatkozásokat irányító és koordináló országos központ (CNCCI) közölt, pontosan a Corona-Forms platformról származó, a fertőző betegségek országos megfigyelési és ellenőrzési központja (CNSCBT) által hitelesített információkon alapult" - mondta a miniszter.

Ioana Mihăilă közölte: a halotti bizonyítványokat nyilvántartó Országos Statisztikai Hivatal adataiból az derül ki, hogy 2020-ban országszerte 16.792 haláleset történt COVID-19 fődiagnózissal, azonosított vírussal (U071), és 234 esetben COVID-19 fődiagnózissal, azonosítatlan vírussal (U072).

Emellett 871 olyan egyéb okból bekövetkezett haláleset is történt, amelyeknél a másodlagos diagnózis volt a COVID-19, közülük 590 esetben azonosított volt a vírus (U071), 281 esetben azonosítatlan (U072).

A miniszter szerint a kórházak által az INSP-nek, az Országos Közegészségügyi Statisztikai és Informatikai Központnak bejelentett U071 és U072 kódú halálesetek elemzése azt mutatja, hogy 2020-ra 26.106 halálesetet jelentenek, ebből 227-et a COVID-19 fődiagnózissal.

A 25.879 halálesetet illetően, amelyek esetében a COVID-19 másodlagos diagnózis volt, a helyzet a következő: 19.698 halálesetnél U071-es a kód, azaz megerősített COVID-haláleset, és 6181 halálesetnél U072-es a kód, azaz COVID-gyanús haláleset - magyarázta Mihăilă.

Ugyanarra a periódusra a Corona-Forms rendszerben 16.120, míg az ALERTE MS platfromon 18.948 halálesetet regisztráltak 2020-ra.

Ioana Mihăilă szerint a kórházak által jelentett halálesetek száma olykor 500-zal is eltért a két platformon.

A miniszter elmondta: az ellenőrző bizottság kielemezte a jelentési módok közti különbségeket a legnagyobb eltéréseket mutató kórházak esetében. Arra a következtetésre jutott, hogy a halálesetek jelentésének megszervezése kórházanként eltérő, egyes kórházak beismerték, hogy különböző okokból nem tettek jelentést a közegészségügyi igazgatóságnak. Ezenkívül a jelentéstevők ismeretei is sekélyek és zavarosak lehettek ezen a téren - fogalmazott Ioana Mihăilă, aki szerint szükség lesz a Corona-Forms-ban szereplő nyilvántartás aktualizálására.

Frissítés: Ebben az időszakban, amikor „csökken az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás”, az kell hogy legyen a cél, hogy a kórházak minél több nem-Covid beteget lássanak el – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă azt mondta: arra ösztönözik a kórházakat, hogy alakítsanak ki COVID és nem-COVID részlegeket, hogy ezekben a lazább hónapokban „minél több, más betegségben szenvedő, nem koronavírusos beteget tudjanak fogadni, diagnosztizálni és kezelni”.

Az egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy a héten levelet küldött a COVID-betegeket kezelő kórházak vezetőinek, hogy megtudja, mi a szándékuk, és hogy felhívja a figyelmüket, hogy „minél hamarabb” fogadjanak nem COVID-betegeket is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS