2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alapfokon elvesztette a pert a Várad folyóirat Ilie Bolojannal szemben

2021. május 14. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Miközben Bihar Megye Tanácsa már a következő kulturális intézménycsomag ledarálásán dolgozik – a Szigligeti, a Regina Maria Színház és a nagyváradi filharmónia jogi személyiségének összevonásával –, addig a december 15. határozat ügyében is határozott a közigazgatósági bíróság.


Mint ismeretes, a Várad és a Familia kulturális folyóirat korábbi vezetése és az RMDSZ két megyei tanácsosa azért perelte be Bihar Megye Tanácsát, Ilie Bolojan tanácselnök – a folyóiratok munkáját szinte teljesen ellehetetlenítve – a lapok jogi személyiségét a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárral összevonta, alkalmazottjaikat pedig drasztikusan lecsökkentette. (Bővebben erről itt írtunk)

A közigazgatósági bíróság már elejétől fogva zűrzavarosan kezelte a pert.

Alapfokon pedig – a váradi kulturális életet csüggesztő módon – nem a felperesnek adott igazat, hanem a megyei tanácsnak. Az indoklásban azt írták, a bíróság alaptalannak találta Szűcs László, a Várad volt főszerkesztő-igazgatójának, Moldovan Ioan, a Familia volt vezetőjének, Boda Gergely és Borsi Imre Loránt megyei tanácsosok indítványát és érdekellentétet állapított meg az RMDSZ-es megyei tanácsosok esetében. Az esetleges károk megfizetése, amelyet a "jól megindokolt intézkedés" magával vont, a megyei tanács feladata, ennek megítélését viszont a váradi törvényszék nem taglalta. Ezzel gyakorlatilag a bíróság érvényben hagyta a megyei önkormányzat vezetőségének javaslatára decemberben megszavazott két határozatot, amelyek előírják a folyóiratok intézményi önállóságának megszüntetését és beolvasztását a megyei könyvtárba, valamint a drasztikus létszámleépítést.

A Várad folyóirat menesztett igazgató-főszerkesztője a Transindexnek ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, ügyvédeivel már a fellebbezésen dolgoznak.

„Nem vagyok jogi szakértő, de mindvégig úgy éreztem, mintha a bíróság elveszett volna a részletekben (csak formai dolgokról egyeztettek – szerk. megj.) és nem a lényegről beszéltek. Végigültem négy tárgyalást, de az utolsóra már el se mentem, mert úgy éreztem, hogy teljesen fölösleges az ottlétem” – mondta Szűcs László.

Két hónappal a Várad folyóirat intézményi önállóságának megszüntetését követően a lap munkatársainak egy része új folyóiratot alapított a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában, a BGA Zrt. támogatásával, Újvárad néven. Erről itt olvashatnak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS