2021. június 25. péntekVilmos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Akár hétezerrel is többen halhattak meg eddig itthon koronavírusban, mint amennyit a hatóságok közöltek

2021. május 14. 12:21, utolsó frissítés: 13:11

Jelentős eltéréseket talált az egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között - derült ki pénteken, amikor a tárca honlapján közzétették a testület jelentését.


A szakértői bizottság létrehozását Florin CÎțu miniszterelnök rendelte el, miután az általa leváltott Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter azt sugallta: a hatóságok valótlan adatokat közölnek a koronavírusban elhunytak számáról.

A bizottság jelentése szerint a speciális távközlési szolgálat (STS) által üzemeltetett, hivatalos "Corona forms" adatbázisban március végén már hétezerrel kevesebb (24 ezer) Covid-haláleset szerepelt, mint a szaktárca által használt "alerte.ms.ro" adatbázisban (31 ezer).

Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy minden európai uniós tagállamban voltak ilyen eltérések, és hogy az információk behatóbb elemzésére és összevetésére lesz szükség.

A kormányfő azt mondta, a Corona-Forms platformon, illetve az Országos Statisztikai Hivatal adatbázisában nyilvántartott COVID-halálesetek 96%-ban fedik egymást. "A helyzet tehát nem olyan rossz, de meg kell vizsgálnunk, miből adódnak ezek a különbségek, amelyek egyébként az Európai Unió minden országában előfordultak" - mondta Cîţu.

Ioana Mihăilă
egészségügyi miniszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a pandémia kezdete óta voltak és most is vannak különbségek a COVID-19-halálesetekről való jelentéstevés módjában, ezek gyökerénél a bürokrácia és a kórházak által használt többfajta jelentéstevési módszer áll.

"Vannak különbségek a haláleseteket regisztráló adatbázisok által jelentett adatok között. Véleményem szerint minden, a járvány alakulásának politizálására irányuló próbálkozás csökkenteni fogja a lakosság bizalmát a pandémia kezelésével kapcsolatban. Emiatt azt szeretném, hogy ne hozzuk kapcsolatba a politikával a halálesetek számát. A pandémia kezdete óta voltak és most is vannak különbségek a jelentések módjában" - mondta a miniszter.

Hozzátette, a helyzet ellenőrzésére létrehozott bizottság jelentése is rámutat erre, és a jelentés következtetésében megfogalmazottak szerint ezek alapján a "bürokrácia és a kórházak által használt többfajta jelentési módszer áll".

Leszögezte azonban, hogy ő nem keresne minden áron hibákat és hibáztatható személyeket ebben a kérdésben, hanem inkább javítana a jelentéstevés módszertanán, és ehhez hozzá is fogott: a héten felkérte a megyei közegészségügyi igazgatóságokat, hogy küldjenek a tárcának pontosításokat az általuk használt jelentéstevési módszerekre vonatkozóan.

Amint az más országokban is történt, Romániában is javasolt a bejelentett halálesetek számának aktualizálása a halotti bizonyítványok alapján - mondta Mihăilă.

Rámutatott, az a "feltételezés", hogy egyes megyék megváltoztatták a diagnózis kódját, jelenleg nem bizonyított; most csak arról van szó, hogy a különböző platformokon különböző módszerek szerint jelentették a COVID-elhalálozásokat.

Ioana Mihăilă azt is bejelentette, hogy a COVID-19-cel kapcsolatos elhalálozások nyilvántartásai közti különbségeket elemző bizottság jelentését a parlament előtt fogja ismertetni.
(mti, (agerpres))

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS