2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihirdette Johannis az agresszorok elektronikus nyomkövetőjőre vonatkozó jogszabályt

2021. május 17. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Kihirdette Klaus Johannis államelnök az agresszorok - például a családon belüli erőszak elkövetői, akik ellen távoltartási végzés van érvényben - elektronikus nyomkövetőjőre vonatkozó jogszabályt.


A jogszabályt a képviselőház április 21-én fogadta el.

Az elektronikus nyomkövető karperec használatára vonatkozó jogszabály értelmében az elektronikus karkötőket egy országos infrastruktúrába integrálják, Elektronikus Megfigyelő Információs Rendszer néven. A védelmi határozat kiadásakor a megfigyelt személy kap egy elektronikus karkötőt, amely GPS-en keresztül mutatja az illető mozgását. Amint az agresszor túllépi az előírt határt, a rendszer közvetlen riasztást küld a rendőrségre.

2019-ben a kiadott távoltartási parancsok több mint egyharmadát megszegték.

A jogszabály létrehozza az elektronikus megfigyelő rendszert (SIME), szabályozza működését, az elektronikus megfigyelő eszközök használatát, a riasztások esetén való fellépést, valamint a rendszeren belüli adatvédelmi intézkedéseket. A mobil elektronikus megfigyelő eszközt a felügyelt személyek bokájára szerelik fel, vagy ha ez valamiért nem lehetséges, akkora a karjára. A törvénytervezet lehetőséget biztosít a felügyelő hatóság képviselőjének, hogy a megfigyelt személy hozzájárulása nélkül belépjen abba az épületbe, ahol a megfigyelt személy tartózkodik. (hotnews/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS