2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Országosan nézett műsorban fenyegette meg áldozatát a kettős gyilkosságot elkövető férfi

2021. május 18. 17:58, utolsó frissítés: 21:51

A kettős gyilkosság elkövetője, alig néhány hónappal a tett előtt az Antena1 műsorában fenyegette meg gyilkossággal az áldozatát. Mint hétfőn írtuk, egy bántalmazó kapcsolat végkifejleteként, egy férfi meggyilkolta volt élettársát és annak 15 éves gyermekét. A tettes öngyilkosságot próbált elkövetni, ám túlélte, jelenleg kritikus állapotban kórházban van.


A kettős gyilkosság kapcsán kiderült, hogy a tettes és az áldozata négy hónapja, 2020 januárjában szerepelt egy televíziós műsorban – az Antena 1 „Acces direct” nevű produkciójáról van szó –, amely a párkapcsolati problémák tematikája köré van felépítve - írta az Adevarul.

Alina Pop, a Munkaügyi és Szociális Minisztérium államtitkára kedden egy közösségi média bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a halálos fenyegetés már a műsorban, a szervezők, a többi résztvevő, és a széles nézőközönség előtt is megtörtént.A nő a műsorban elmondta (részletek megtekinthetőek itt és itt), hogy

- „Megver, és azzal fenyeget, hogy megöl. Azért vagyok vele, mert félek”. A férfi válasza a következő volt:
- „Igen, így van, azt mondtam megölöm, és ha elhagy, akkor tartom a szavam.”

Az elhangzó mondatokra a műsor további résztvevői – akik egyféle zsűriként értékelték a feleket, eldöntve, hogy a párkapcsolati „vitában” kinek van „igaza” – olyan kijelentésekkel reagáltak, mint „Jaj, mennyire hasonlítanak! Látszik, hogy szeretik egymást, és akik szeretik egymást, azok hasonlítanak egymáshoz”, vagy „Ó, kedves, ilyenek a szűz jegyében született férfiak, merevebbek”.

Alina Pop a bejegyzésében rögzíti, hogy senki nem ítélte el a férfi erőszakos viszonyulási módját, sem a halálos fenyegetést, sőt közvetett módon bátorították („ilyenek a férfiak”). Ugyanakkor a műsorban a nagyon súlyos kijelentéseket, a nyilvános segítségkérést és a nyilvános fenyegetés egy olyan légkörre alakították át a résztvevők, amelyben egy „hiteles drámát” lehetett szórakoztató céllal bemutatni a nézőknek, például hazugságvizsgálattal ellenőrizték, hogy a férfi nem hazudik, mikor azt mondta, hogy megöli, ha elhagyja.

A tettes az Antena 1 januári műsorában, képernyőmentés. Feliratok: A tettes az Antena 1 januári műsorában, képernyőmentés. Feliratok: "Az igazság pillanata! Ki lépett félre?" "Halálosan fenyegetted meg szerelmedet, ha elhagy?"


„Egy nyilvános televízió, amelyet országosan követnek, egy családon belüli erőszak áldozatát úgy használta, fel mint egy cirkuszi állatot a porondon, a széles nyilvánosság elé kitéve kommentálják, majd minden támogatás és felelősségvállalás nélkül visszaküldik az oroszlán ketrecébe. Ahol végül kivégzik” – írja Alina Pop.

Az államtitkár a bejegyzését azzal zárja, hogy az eset miatt feljelentést tesz az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), mivel a televízió műsora a családon belüli erőszakot népszerűsítette, bátorította. Meglátása szerint az ilyen „kereskedelmi” médiát nem szabad tolerálni, mivel ez „halállal és az emberek szenvedésével való kereskedelem” amely nem megengedhető.

A nők elleni erőszak elleni harc mögé a teljes társadalomnak fel kell zárkóznia, és ebben a tömegsajtónak alapvető feladata van – tette hozzá.

Romániában a családon belüli- és nők elleni erőszak komoly társadalmi problémát jelent, 2020-ban 51 nőt gyilkoltak meg párkapcsolaton belül.
(hírszerk, Adevarul, Antena1.)
---
Ha családon belüli erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig az 112 segélyhívószámot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS