2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hetek kérdése és másfajta oltásra cserélhetik az AstraZeneca második dózisát

2021. május 19. 08:27, utolsó frissítés: 11:17

Június végétől kezdődően elvileg megoldódhat azoknak a helyzete, akik – valamilyen oknál fogva – másfajta oltásra cserélnék az emlékeztető oltásukat.


Vass Levente egészségügyi államtitkár érdeklődésünkre elmondta, az egészségügyi minisztérium tudatában van annak a problémának, hogy az AstraZenecát ért negatív hírek miatt sokan másfajta típusú vakcinára cserélnék a második dózist.

Erről azonban egyelőre nem szeretett volna nyilatkozni, ellenben megjegyezte, nem jelent hátrányt az, ha az AstraZeneca esetében 21 nap elteltével, vagy akár – a gyártó által meghatározott maximális időtartamon, a két hónap túl – még nem adatták be az emlékeztető oltást. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis – immunválasz szempontjából – ez még előnyt is jelenthet számukra. Hosszútávon pedig, ha harmadik oltásra is szükség lesz, szerinte a gyártó által ajánlott időtartam amúgy is változni fog.

László Attila, a szenátus egészségügyi bizottságának titkára szerint az oltási kampányt koordináló országos bizottság jelenleg arra vár, hogy az AstraZenecások többségénél lejárjon az első és az emlékeztető dózis között eltel két hónap. Ezt követően engedélyezni fogják, hogy másfajta oltóanyagra cseréljék az AstraZenecát. A szenátor ezt június végére becsülte.

Szerinte időközben további klinikai tanulmányok is segítik majd tisztázni azt a kérdéskört, hogy mi történik az első és a második dózis típusának felcserélése esetén. Jelenleg azt tudni, hogy minden rendben van ezeknél az eseteknél, jobb esetben pedig erősebb immunválaszt vált ki két különböző oltás keveredése.

Hozzátette, alig van már olyan központ, ahol AstraZenecával oltanak. Főleg azért tartják fenn ezeket a központokat, hogy biztosítsák a lehetőséget azok számára, akik az első dózist már megkapták és igénylik a másodikat is. Hisz addig, amíg még vannak olyanok, akik az AstraZeneca második oltására várnak, nem lehet meghúzni egy olyan vonalat, hogy innentől kezdve nincs többé AstraZeneca. (Románia viszont már adományok tekintetében előnyben részesíti az AstraZenecát, például Moldova számára.)

Március és április között az AstraZenecát imázsát ért negatív kampány következtében, amelynek során az oltást vérrögképződéssel hozták kapcsolatba, több mint 207 ezer személy mondta vissza az AstraZenecával való vakcinázást az oltási platformon, és további 99 000 nem jelent meg az oltóközpontokban (ez 28 százalékát teszi ki a jelentkezők teljes számának).

Azóta viszont László Attila orvos-szenátor szerint valamelyest javult az Astra megítélése. (A kormány által készített statisztikán megfigyelhető, hogy április 16-tól kezdve már a Modernával megegyező alacsony számban oltanak vele – szerk. megj.)

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS