2021. június 14. hétfőVazul
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Performansszal tiltakoznak pénteken a Bihar Megyei Tanács tervei ellen a kulturális intézmények

2021. május 21. 17:12, utolsó frissítés: 2021. május 27. 17:10

Péntek este fél kilenckor tiltakozását fejezi ki a Regina Maria és Szigligeti Színház, illetve a filharmónia Nagyvárad főterén.


A kulturális intézmények közös flashmobbal hívják fel a figyelmet a váradi kultúra önállóságának fontosságára és mutatnak fricskát Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnöknek, aki az elmúlt hetekben azzal a tervvel állt elő, hogy a három kulturális intézmény jogi személyiségét megvonja és egy, közvetetten általa irányított konglomerátum alá passzírozza az intézményeket, amelyet a határozott idejű munkaszerződések bevezetése előzne meg.Bár Bihar Megye Tanácsának alelnöke cáfolta, hogy egyelőre bármilyen ehhez hasonló határozat lenne a megyei tanácsosok asztalán, azonban a kulturális élet szereplői (románok és magyarok egyaránt), a Várad és a Familia kulturális folyóirat jogi személyiségének elkaszálásából már megtanulták, hogy Bolojan olyan játékot játszik, amelyben igyekszik minél kevesebb védekezési lehetőséget hagyni.

A nagyváradi színházak és filharmónia vezetői viszont úgy döntöttek, nem fogják csendben kirúgni alóluk a széket, tiltakoznak már a szándék ellen is.

Mint a Transindex értesült a zenés, mozgásszínházi elemekkel dolgozó performansszal párhuzamosan, a Szigligeti partnerintézményei is jelezték, hogy ki fognak állni mellettük. Ezért érdemes követni a szatmári magyar és román társulat, a temesvári magyar színház, a kolozsvári állami magyar színház, az udvarhelyi színház, a gyergyószentmiklósi színház, a szolnoki szigligeti oldalait, közleményeit. Továbbá, a romániai magyar hivatásos néptáncegyüttesek is jelezték csatlakozási szándékukat. A váradi eseménnyel nagyjából egy időben fognak ezek az események is zajlani. (hírszerk.)

Az azóta megjelent nyílt levél itt olvasható:Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS