2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kolozsvári főkonzulátus végre alaposan tisztázza, milyen feltételekkel lehet átlépni a magyar-román határt

2021. május 23. 12:50, utolsó frissítés: 12:50

Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar-román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár! Ezt nevezik védettségi igazolásnak. Ez lehet angol és/vagy román nyelvű papír, amit az oltás után adnak Romániában.


Szintén karantén nélkül tud Magyarországra utazni, aki PCR teszt eredménnyel igazolja, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen.

18 év alatti gyermekek, ha a szülő az előző két pont valamelyikébe beleesik, szintén karantén nélkül utazhat Romániából Magyarországra akár magyar személyi igazolvánnyal, akár magyar útlevéllel, akár román úti okmányokkal.

Negatív PCR teszttel, gyorsteszttel és antigén teszttel továbbra sem lehet karantén nélkül Magyarországra utazni senkinek sem!

A korlátozott határsávban történő belépés lehetősége továbbra is mindenki számára lehetséges, azaz Romániából Magyarország területére 30 kilométeres távolságig, maximum 24 órára bárki beléphet.

Magyarországról Romániába érkezőknek nincs karantén. Aki Magyarországról Romániába utazik, annak nem kell sem PCR tesztet, sem antigén tesztet csináltatnia, sem beoltottnak lenni, hanem mindenképpen karantén nélkül tud Romániába utazni.

Aki Magyarországon kapta az oltást, az továbbra is a védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) tud Magyarországra beutazni.

FONTOS: Magyarország területén kizárólag védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) lehet számos szolgáltatást igénybe venni, mint például strandfürdő, fizetős szálláshely foglalás, éttermek belső tere, színház, mozi, állatkert, múzeum, sportrendezvény stb. Védettségi igazolványt (kizárólag magyar állampolgársággal is rendelkezők) személyesen a magyarországi kormányablakokban, vagy az elektronikus Ügyfélkapun keresztül tudják igényelni. Az ügyintézés menete 15 nap.

Az Ügyfélkapu létesítésének menete:


Amennyiben Ön rendelkezik érvényes elektronikus személyi igazolvánnyal (E-szig) és a hozzá tartozó aktív PIN kóddal, akkor egyénileg is kezdeményezheti az ügyfélkapu létesítését. Amennyiben ehhez segítségre van szüksége, a Kolozsvári Főkonzulátuson állunk rendelkezésére.

Amennyiben Ön nem rendelkezik érvényes E-Sziggel és a hozzá tartozó aktív PIN kóddal, ügyfélkapu hozzáférés igénylésére a Kolozsvári Főkonzulátuson is van lehetőség munkaidőben. Az ügyintézés ingyenes és nem szükséges előzetesen telefonon bejelentkezni. Ügyfélkapu létesítéséhez szükség van működő e-mail címre, telefonszámra, lakcím kártyára és egy fényképes igazolványra. Ezeket kérjük, hozza magával!

Védettségi igazolvány (plasztikkártya) igénylése Ügyfélkapun keresztül:
A védettségi igazolvány (plasztikkártya) igénylése díjmentes, a kérelemhez csatolni kell a Romániában kiállított hivatalos oltási igazolást, mely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, oltás időpontját és helyét. FŐKONZULÁTUSUNK MUNKATÁRSAI AZ ÜGYFÉLKAPUVAL RENDELKEZŐKNEK SEGÍTENEK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY (plasztikkártya) IGÉNYLÉSÉBEN!

Ha az Ügyfélkapu létesítésével vagy a kérelem benyújtásával kapcsolatban segítségre van szüksége, akkor kérem, hívja a következő számot: 00-40-264-403-935Fotó: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS