2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új CNSU-határozat: 14 nap karantén vár a beutazókra, ha nincsenek beoltva - és még van pár kivétel

2021. május 30. 01:33, utolsó frissítés: 01:33

Elfogadta szombaton az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) azt a határozatot, amely szerint vörös besorolást kap Nagy-Britannia. Ez azt jelenti, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk az innen érkező személyeknek, kivéve ha már megkapták az oltás mindkét adagját, vagy ha már bizonyítottan átestek a koronavírus-fertőzésen.


Az intézkedést az indokolta, hogy jelentősen megnőtt az országban a koronavírus elsőként Indiában kimutatott, B.1.617.2 jelzésű variánsa által okozott megbetegedések száma.

A CNSU szombati határozata értelmében ugyanakkor a harmadik országból Romániába érkező külföldi állampolgároknak 14 napra karanténba kell vonulniuk, függetlenül attól, hogy milyen besorolású térségből jönnek. Ez alól kivételt képeznek - többek között - a beoltottak, az elmúlt 90 napban a betegségen bizonyítottan átesett személyek, a 3 évesnél kisebb gyerekek, valamint azok a 3 és 16 év közötti gyerekek, akik fel tudják mutatni egy, indulás előtt legtöbb 72 órával végzett PCR-teszt negatív eredményét.

Egy másik intézkedés szerint mentesülnek a karanténkötelezettség alól a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált betegek azon kontaktszemélyei, akik a fertőzöttel való kontaktust megelőző 90 napban bizonyíthatóan átestek a betegségen.

A határozat teljes szövege itt elérhető.

(agerpres, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS