2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia eladná és eladományozná a fölöslegben maradt AstraZeneca oltásokat

2021. május 31. 11:18, utolsó frissítés: 11:42

A kormány azt a jogi keretet készíti elő, melynek során exportálni, majd értékesíteni tudják azokat az AstraZeneca dózisokat, melyeket a román állampolgárok visszautasítottak – írja a Digi24.


Ezt pedig maga az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță is megerősítette a hírtelevíziónak:

„Egész Európában nagyot csökkent ennek az oltóanyagnak a népszerűsége. Éppen ezért több mechanizmust kell előkészíteni a fölöslegben maradt oltóanyagok továbbadását illetően: egyrészt a COVAX kezdeményezésen keresztül a fejlődő országoknak adományozunk, másrészt az EU-n kívüli országoknak értékesíthetünk. Nagy valószínűséggel így fog történni” – vallotta be a katonaorvos.

„Jelenleg Romániában körülbelül 1,7 millió Vaxzevria (AstraZeneca) oltóanyag felesleg van. Az országba közel 2 és fél millió adag érkezett, melyből február 15-ig körülbelül 750 ezret használtak fel az emberek immunizálására. A többi a Cantacuzino Intézet raktárában szállításra vár” – mutatott rá Gheorghiță.

„Az orvos beismerte: „a romániai oltáskampány problémája az, hogy amíg van más alternatíva, az emberek inkább más gyártó védőoltását választják, mert félnek a Vaxzevria mellékhatásaitól.

„Tehát jobb, ha eladjuk, mintsem kivárjuk a lejárati dátumot, mert akkor meg kell mind semmisíteni” – mondta az oltási kampány vezetője. (Digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS