2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kisebbségi román nyelvoktatás még mindig nem működik megfelelően: ennek hatékonyabbá tételét sürgetik Hargita megyében

2021. június 03. 13:07, utolsó frissítés: 14:47

A román nyelv elsajátítása a Hargita megyei diákok kétharmadának jelent problémát, és ez nemcsak a képességfelmérő és érettségi vizsgán mutatkozik meg, de a későbbi elhelyezkedésüket is megnehezíti, az állami és a magánszférában egyaránt – mutatott rá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet a román nyelv oktatásának hatékonyabbá tételéről tartott Kallós Zoltánnal, az RMDSZ kisebbségi oktatásért felelős államtitkárával és Demeter Levente főtanfelügyelővel együtt június 2-án, a csíkszeredai megyeházán. A tanácselnök hozzátette, hogy a jelenlegi oktatási rendszer nem teszi lehetővé a magyar gyermekek számára azt, hogy a román nyelvet a hétköznapokban is használható módon sajátíthassák el.


Borboly Csaba kiemelte, hogy Hargita Megye Tanácsa forrásokat különít el a probléma orvoslására, folyamatosan egyeztetnek a Pedagógusok Házával, a megyei tanfelügyelőséggel, az oktatási minisztériummal, és számos programot, kiadványt, kutatást és felmérést támogatnak, ugyanakkor erőteljes bukaresti fellépést várnak a megoldás érdekében, ezért is kiemelten fontos, hogy az államtitkár ez ügyben a megyébe látogatott.

Kallós Zoltán elmondta, munkacsoportot hoztak létre és egy nagyszabású projektet indítottak útjára a kisebbségi román nyelvoktatás hatékonyabbá tételéért.

– Elsősorban jelentős szemléletváltásra van szükség a magyar tagozatos oktatási intézmények pedagógusai körében – mutatott rá az államtitkár hangsúlyozva, hogy hiába dolgoznak ki új tanterveket, ha nem vagy nem megfelelően alkalmazzák az oktatók. Kallós Zoltán szerint a tanárok képzése lehet megoldás a problémára, ami révén megtanulják alkalmazni a tanterveket és ezáltal célszerűen, hatékonyan fejleszteni a diákok nyelvtudását.

Demeter Levente főtanfelügyelő elmondta, hogy központi szinten nem fektettek megfelelő hangsúlyt ezekre a képzésekre, illetve amiket szerveztek, azok nem bizonyultak kellően hatékonynak.

– Nem mondhatjuk, hogy a pedagógusok hibája, hiszen a változáshoz nem tudtunk rendszerszinten megfelelően alkalmazkodni – mondta a főtanfelügyelő hozzátéve: egyetért azzal, hogy fejleszteni kell a tanárok kompetenciáit. Ennek érdekében az oktatási minisztériummal, Hargita Megye Tanácsával és a Pedagógusok Házával együttműködve mikrorégiós képzéseket indítanak, hogy minél többen részt vehessenek rajtuk. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS