2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Zárolták a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal számláit. Közel 4 millió lejes környezetvédelmi büntetést kell kifizessenek

2021. június 04. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

"Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának 3.981.300 lejnyi környezetvédelmi büntetést kell fizetnie, mert az elmúlt 10 évben az intézmény egyetlen intézkedést sem hozott a városi hulladék szelektív gyűjtése érdekében" - tájékoztatott a városi önkormányzat közösségi oldalán. Majd kifejtették:


"Az Európai Unió szabályrendszere alapján a tagállamok összes településén 2025-ig a hulladék 55%-át kell szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani, 2035-ig pedig 70%-os szelektív gyűjtési és újrahasznosítási arányt kell a településeknek teljesíteniük.

A régi városvezetés nem tett semmilyen lépést e kötelezettségek teljesítése érdekében, a városi hulladék szelektív gyűjtésének elmaradása miatt pedig minden évben bírságot kap a város. Továbbá az elmúlt 4 évben egyetlen büntetést sem fizettek ki, amit a Környezetvédelmi Őrség emiatt kirótt. Ennek következtében 2021 júniusára a bírságok összege elérte a 3.981.300 lejt. Ez az összeg a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozik (a 2020-ra kiszabott bírság megközelítőleg 2,5 millió lej).

A büntetések törlesztésének elmaradása miatt jelenleg a Polgármesteri Hivatal számláit zárolták. Egyelőre nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy a helyzetet gondatlanság vagy rosszhiszeműség idézte elő. Az viszont súlyos gondot jelent, hogy mindaddig, amíg a Polgármesteri Hivatal ezeket a bírságokat nem fizeti ki, addig nem pályázhat semmilyen, nem visszatérítendő európai uniós finanszírozásra sem.A jelenlegi helyzet a rossz köztisztaságmenedzsmentnek is köszönhető, amely hosszú évek óta fennáll és amelyet mi szeretnénk megoldani. Az új köztisztaságszolgáltatási szerződés, amelyet az önkormányzat alá fog írni, tisztázni fogja a hulladékgazdálkodás minden részletét, átlátható szerződés lesz, rejtett költségek nélkül, hatékony és amely a marosvásárhelyiek javát szolgálja. Ezáltal a város takarítása és tisztasága nem lesz többé probléma.

Kifizetjük a régi városvezetés által hátrahagyott összes büntetést és ismét működésbe hozzuk a hivatalt, ezáltal megteremtve annak a lehetőségét, hogy további uniós támogatásokat szerezhessünk meg! Ugyanakkor jogi lépéseket is teszünk mindazok ellen, akik az elmúlt években figyelmen kívül hagyták a hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai uniós kötelezettségeket, illetve a büntetéseket sem fizették ki időben, ami az intézmény számláinak zárolásához vezetett.

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala elkötelezi magát, hogy az év végéig minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy a szelektív hulladékgyűjtés – az uniós elvárásoknak megfelelően – végre gyakorlattá váljon.

Fotó: Burkhard Kaufhold/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS