2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A sepsiszentgyörgyi román katona lábánál gyűlt össze a román szélsőjobb, hogy Trianont ünnepeljék

2021. június 04. 20:28, utolsó frissítés: 20:31

Nem ez az első alkalom, hogy szélsőséges szervezetek Sepsiszentgyörgyön ünneplik a trianoni békeszerződést, köztük az úzvölgyi katonatemetőnél akciózó Calea Neamului, de az idei ünnepségen részt vettek továbbá a fővárosi Noi Csoport, valamint további három egyesület is - tájékoztat a Háromszék napilap.


Az egybegyűltek 18 órakor találkoztak az Állomás negyedbeli román katona szobránál, koszorúkat helyeztek el, hazafias dalokat énekeltek, és végül a száz román zászlóval, valamint óriásmolinókkal vonultak végig a városon, hogy a Mihai Viteazul szobor elé érjenek.

A Facebookra feltett felvételek alapján látható, a molinókon megjelenik a gyulafehérvári 1918-as nagygyűlés, a budapesti Országház előtt 1919-ben pózoló román csapatok képei, Nagy Románia térképe, valamint a Noi Csoport üzenetei.

A Calea Neamului elnöke a médiában tett felhívást arra, hogy június 4-én minél több szimpatizáns látogasson el a székelyföldi megyeközpontba. A szélsőjobboldali mozgalmár szerint azért mennek Sepsiszentgyörgyre, mert "Kovászna megyében több olyan szervezet és politikus van, amelyek és akik rendre kétségbe vonják Románia területi egységét és a trianoni békeszerződést, és területi autonómiát követelnek".

A szélsőséges szervezetek tavaly, Trianon 100. éves évfordulóján is Sepsiszentgyörgyön ünnepeltek, ekkor a Transindex is ott volt:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS