2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kivizsgálás indult egy Antonescut méltató templomi megemlékezés miatt

2021. június 05. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

A belügyminisztériumtól és a legfőbb ügyésztől kért kivizsgálást Alexandru Muraru, a kormány antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja pénteken egy vaslui-i templomi megemlékezés miatt, amelyen a háborús bűnökért halálra ítélt volt román diktátort, Ion Antonescu marsallt méltatták.


Kivégzésének 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen papok, tartalékos tisztek és történészek dicsőítették a - Pruton túli moldovai területeket a Szovjetuniótól ideiglenesen visszafoglaló - Hitlerrel szövetséges egykori "Kondukátort", aki a múlt század negyvenes éveiben elrendelte a zsidó lakosság megsemmisítését - mutatott rá közleményében a kormánymegbízott. Muraru hozzátette: a helyi televízió által is bemutatott, széles nyilvánosság előtt lezajlott esemény súlyosan sérti a hatályos törvényeket, és valószínűleg bűncselekménynek minősül.

"Ismert tény, hogy Antonescu marsall alapította a Szent Parascheva templomot Vaslui városában, de egyszer és mindenkorra véget kell vetni azon háborús bűnösök és legionáriusok emléke előtti tisztelgéseknek, akik vérfürdőkkel, pogromokkal írták be magukat a történelembe, ehelyett inkább áldozataikról kell megemlékezni" - szögezte le a kormánymegbízott.

Erich von Manstein marsall (balról) Antonescu marsallt fogadja 1943-ban Németországban. Forrás: audiovis.nac.gov.pl Erich von Manstein marsall (balról) Antonescu marsallt fogadja 1943-ban Németországban. Forrás: audiovis.nac.gov.pl


Úgy értékelte: nem lehet felületesen kezelni a háborús bűnösök rehabilitálására tett kísérleteket, hiszen az ilyen minősíthetetlen cselekedetek összeegyeztethetetlenek Románia utóbbi húsz évben tett erőfeszítéseivel a holokauszttagadás megfékezése, a holokauszt áldozatainak védelme terén.

A kormány májusban országos stratégiát fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése érdekében.

A román állam csak a kétezres évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS