2021. június 25. péntekVilmos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Petíció a legális pedofilok ellen: legyen Romániában is 16 év a beleegyezési korhatár!

2021. június 07. 21:47, utolsó frissítés: 2021. június 08. 09:28

Több mint 31 ezren írták alá eddig azt az online petíciót, amelynek aláírói olyan erőszakellenes törvényt szeretnének kérni, ami valóban védi a gyerekeket.


A Ludovic Orban képviselőházi és Anca Dragu szenátusi elnöknek címzett figyelemfelkeltő akció azt szeretné elérni, hogy módosítsák azt a törvényt, amelynek tiltania kellene a kiskorúakkal való szexuális kapcsolatot,
azonban kivételként értelmezheti, amennyiben a kiskorú áldozat hozzájárulását adja. Még akkor is, ha a gyerekek 9-10 évesek.

A petíció kezdeményezői szerint a megoldást az jelentené, ha egyértelművé tennék a törvényt olyan módon, hogy az előírja: a 16 év alatti kiskorúval létesített szexuális aktust nemi erőszaknak kell tekinteni. Így a gyermekbántalmazóknak már nem lenne esélyük arra, hogy kiskorúakkal szexuális kapcsolatot létesítsenek, azt ugyanis bűncselekménynek tekintenék.

Romániában nagyon nehéz elítélni egy felnőtt erőszaktevőt, mert az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az ügyészek és a bírák körében egyesek úgy vélik, hogy a kiskorú áldozatokkal szembeni nemi erőszak, valójában konszenzusos szexuális aktus volt. Így számos büntetőjogi döntés a bántalmazók számára kedvezett.

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága a törvény tisztázatlan körülményei miatt elítélte Romániát, a törvényt a kezdeményezők szerint még nem módosították megfelelőképpen, így fennáll a veszélye annak, hogy az elkövetők további visszaéléseket követnek el.

Mint emlékeztetnek, az agresszorok visszaesési aránya 70 százalékos. Ugyanakkor Franciaország példaértékű lehet az ország számára, ott ugyanis már megállapították, hogy a 15 év alatti kiskorú ellen elkövetett szexuális zaklatás nemi erőszaknak tekinthető. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS