2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Maszol ezentúl másképp szól: lemondott a főszerkesztő

2021. június 07. 19:30, utolsó frissítés: 2021. június 08. 10:58

Véget ért egy korszak: lemondott Cseke Péter Tamás a Maszol főszerkesztője.


A lap rendkívül rövid szolgálati közleménye alapján, a Maszol kiadójával való közös megegyezés alapján Cseke Péter Tamás július elsejétől megválik a portál főszerkesztői tisztségétől. Az újságíró a Maszol külső munkatársa marad.

Cseke Péter Tamás, forrás: CsPT FB-oldalaCseke Péter Tamás, forrás: CsPT FB-oldala


A hírportál vezetését várhatóan – ideiglenesen – az eddigi vezető szerkesztő veszi át, Tasi Anabella. Erről azonban a Maszolt kiadó Progress Alapítvány elnöke, Nagy-Debreczeni Hajnal dönt.

Cseke a Transindex megkeresésére elmondta, azért döntött úgy, hogy lemond főszerkesztői tisztségéből, mert kilenc év lapvezetés után belefáradt az általa „készenléti újságírásnak” nevezett online sajtós munkába, ami nem egy 8 órás munka. Mint mondta, idén lesz 50 éves, és több időt szeretne tölteni a családjával, több időt szeretne fordítani az egészségére. Hozzátette, az sem titok, hogy adódott egy olyan álláslehetőség számára, ami ugyancsak a médiához kötődik. Aminek a lehetőségét a már említettek mellett arra használná fel, hogy erőt gyűjtsön, de más projekteket sem tart kizártnak.

A Maszolnál érzelmi okok miatt marad külsős főmunkatársi pozícióban. Érdeklődésünkre, hogy a vezetőséggel való konfliktus okozta-e a távozását, Cseke szűkszavúan úgy fogalmazott: minden munkahelyen vannak konfliktusok, példát azonban nem szeretett volna mondani, mert azokat a Maszol belügyeiként tartja számon.

Cseke Péter Tamás főszerkesztői munkája több évre nyúlik vissza, egészen az online lap megalapításáig (2012), de korábban is fontos szerepet töltött be a lap életében, hisz előtte az Új Magyar Szó vezető szerkesztője volt.

Cseke szakmai hozzáértése és tevékenysége termékenyen hozzájárult a Maszol.ro mai megítéléséhez. Előtte szerkesztője volt az Erdélyi Riportnak, a Krónikának is. Eredeti végzettségét tekintve szociológus (tanulmányait a kolozsvári BBTE Szociológia és Szociálismunkás-képző Karán végezte).

A Romániai Magyar Szó egy bukaresti kiadású, országos magyar nyelvű napilap volt 1947-től 1953. március 31-ig, majd 1989. december 23-tól 2005-ig (1953 és 1990 között Előre néven jelent meg.) Utódlapja az Új Magyar Szó 2005. augusztus 8-tól 2012. július 1-éig jelent meg nyomtatásban, majd internetes hírportálként folytatta tevékenységét. 2012. július 1-étől ugyanis anyagi helyzete miatt az Új Magyar Szó beszüntette a nyomtatott változat terjesztését. A szerkesztőgárda megalapította a Maszol.ro (Új Magyar Szó online) hírportált. Addig a lap főszerkesztője Stanik István, megbízott felelős szerkesztőja Salamon Márton László, vezető szerkesztője Cseke Péter Tamás, vezető publicistája pedig Ágoston Hugó volt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS