2021. június 24. csütörtökIván
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Különleges nevelési igényű diáktársát bántalmazta két lány egy temesvári iskolában

2021. június 08. 15:03, utolsó frissítés: 15:22

Egy 15 éves, különleges nevelési igényű diáktársát fizikailag bántalmazta, fenyegette és gúnyolta két lány a temesvári élelmiszeripari technológiai iskolában, az esetről két másik diák videófelvételt is készített. A bántalmazott diáklány édesanyja a Tion.ro portálnak elmondta, értelmi fogyatékossággal és hiperaktivitással diagnosztizált lánya nem mondott soha semmit neki arról, hogy súlyosan bántalmazzák, csak annyit tudott, hogy "nem bánnak vele jól" a társai, ám most már fél iskolába engedni őt.


A lány kilencedikes, az eset egy iskolai laborban történt, az anya pedig nem érti, hogyan lehetséges, hogy senki nem felügyelte a gyerekeket. Magyarázatot fog kérni a Temes Megyei Tanfelügyelőségtől és az iskola vezetőségétől a történtekre, és a rendőrségen is feljelentést fog tenni - írja a Tion.ro.

A portál elérte az illetékeseket, ám sem az igazgató, sem a főtanfelügyelő nem tudott korábban az esetről. Az ügyben kedden a tanügyminiszter is megszólalt , egy, a Mentsétek meg a gyermekeket (Salvați Copiii) civil szervezet által megrendezett beszélgetésen, és azt mondta, a Temes megyei tanfelügyelőség vizsgálódik az ügyben, és tájékoztatják a fejleményekről, ám az előzetes információk aggasztóak.

A temesvári bullying eset nem elszigetelt, egyre gyakoribbak a súlyos iskolai incidensek, nemrég egy bukaresti hatodikus kisfiú kiugrott az osztály ablakán az első emeletről, szünetben, és a Digi24 információi szerint azért tette ezt, mert osztálytársai bántalmazták.

Az iskola igazgatónője tagadta, hogy bullyingról lenne szó, mondván, az "ismétlődő verbális agressziót feltételezne". Az illetékes főtanfelügyelő is úgy nyilatkozott, hogy ez "egy megszokott játék", és a gyermek "ideges lett", nem feltétlenül veszekedett egy másik diákkal, "egyszerűen futott, és kiugrott az ablakon", nyilatkozta Ionel Pușcaș. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter utólag az ügy miatt leváltotta Puşcaşt.


Tavaly már megjelent a Hivatalos Közlönyben az a módszertan, amely keretet ad a 2019 őszén hatályba lépett törvénynek, amely tiltja az iskolai zaklatást-bántalmazást, azaz a bullyingot. E szerint 10 fős bizottságokat kell létrehozni minden oktatási intézményben, amelyek feladata a megelőzés, a bántalmazások beazonosítása és megoldása. Minden esetet jelenteni kell a gyermekvédelmi hatóságoknak, illetve a szociális asszisztenciát biztosító intézményeknek. Minden gyermekbántalmazás esetén hívható az 116 111 gyermekvédelmi segélyvonal. (hotnews, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS