2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmánybíróság: alkotmányos a veszélyhelyzetet szabályozó törvény

2021. június 08. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

Nem sérti az alaptörvényt a veszélyhelyzetet szabályozó, tavaly tavasszal elfogadott törvény, amely jogalapot teremtett a kormánynak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások bevezetésére - állapította meg kedden az Alkotmánybíróság.


A jogszabály ellen öt különböző óvást adtak be azok, akik a maszkviselési kötelezettség, vagy egyéb korlátozások megszegése miatt kiszabott bírságok eltörléséért pereskedtek.

Az utólagos normakontrollt a megbírságoltakat képviselő ügyvédek kezdeményezték, hozzájuk csatlakozott áprilisban a - vírustagadó és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került - Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is.

George Simion parlamenti képviselő, az ellenzéki párt társelnöke az AUR fellépésének tulajdonította, hogy a kormány lazított a járványügyi rendelkezéseken, miután egy éven keresztül rengeteg "visszaélést követett el" és "lábbal tiporta" a polgárok szabadságjogait.

Simion szerint a veszélyhelyzetet sosem hagyta jóvá a - polgári jogok ideiglenes korlátozására egyedül jogosult - parlament, a veszélyhelyzet rendszeres meghosszabbítása pedig valójában az egészségügyi közbeszerzéseken nyerészkedő érdekcsoportok meggazdagodását szolgálta.

Romániában tavaly május 15-én váltotta fel veszélyhelyzet a koronavírus-járvány által korábban meghirdetett, két hónapig tartó rendkívüli állapotot: azóta a kormány minden hónapban újabb 30 nappal meghosszabbította a korlátozások érvényben tartására jogalapot biztosító veszélyhelyzetet.

Romániában nem először kérdőjelezték meg a járványügyi intézkedések alkotmányosságát. Tavaly júliusban az ombudsman óvásának helyt adva az Alkotmánybíróság megszűntette a karanténintézkedések jogalapját, így néhány héten keresztül - az új karanténtörvény elfogadásáig - a hatóságok csak ajánlhatták a fertőzötteknek, de nem kényszeríthetik őket, hogy legalább
két hétig ne érintkezzenek senkivel. (MTI)

Fotó: Sora Shimazaki/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS