2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bírósági döntés: diszkrimináció, ha egy nőt kérése ellenére korábban nyugdíjaznak, mint egy férfit

2021. június 09. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

Első fokon megnyerte az általa az egyenlő bánásmód elvének megsértéséért indított pert egy Iasi megyei nő, amit azért kezdeményezett, mert 2020 szeptemberében kényszernyugdíjazták a munkahelyén, 62 éves korában, ahol 1978 óta dolgozott.


A copoui zootehcnikai intézetben dolgozó V.R. 2019 szeptemberében érte el a nők esetében Romániában alkalmazott legális nyugdíjkorhatárt, azaz a 61 éves és 2 hónapos kort. Nem akart nyugdíjba menni, tovább dolgozott. 2020 júliusában ismét kérte egy évre a munkaszerződése meghosszabbítását, ám ezúttal kérését elutasították, és 2020 szeptemberében kényszernyugdíjazták. A nő nem hagyta annyiban, és pert indított munkaadója ellen az egyenlő bánásmód elvének megsértéséért, azzal érvelve, hogy diszkrimináció, hogy a nőknek kötelezően korábban el kellene menniük nyugdíjba, mint a férfiaknak, és ő 65 éves koráig szeretne dolgozni (65 év a férfiaknál a nyugdíjkorhatár).

A bíróság elsőfokon a nőnek adott igazat. A bíró érvelése szerint a nők férfiaknál korábbi életkorban történő nyugdíjazása kizárólag a nők kifejezett szándékával megegyezően kell történjen. A nyugdíjkorhatáron lévő nőnek van egyedül kompetenciája eldönteni, hogy az ő esetében a korai nyugdíjazás egy affirmatív (megerősítő) cselekvés, vagy éppen ellenkezőleg, közvetlen diszkrimináció. A bíróság ezért azt a döntést hozta, hogy az intézetnek vissza kell vennie a volt alkalmazottat ugyanarra a munkahelyre, amit nyugdíjazása előtt betöltött, és hagynia kell, hogy 65 éves koráig ott dolgozzon.

A döntés még nem végleges, megfellebbezhető, várhatóan az ítélőtábláa elé kerül. (newsmaker)

Kiemelt kép: Clker-Free-Vector-Images képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS