2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Műholdas erdőgazdálkodási rendszerről és a mikroműanyag-szennyezésről is tárgyalt Tánczos Magyarországon

2021. június 11. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodott június 8–10. között.


„A Magyarországon már alkalmazott, műholdas technikával működő informatikai rendszer új fejezetet nyithat Romániában is a fenntartható erdő- és vízgazdálkodás terén”– nyilatkozta Tánczos, Gabriel Cătălin Șopandă, Románia magyarországi nagykövetének és Ionuț Sorin Banciu erdészetért felelős államtitkárnak a társaságában a budapesti székhelyű Lechner Tudásközpontban vett részt műholdas erdő- és vízgazdálkodási informatikai rendszerek bemutatóján.

A miniszter vezette küldöttség szerdán a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre is ellátogatott, ahol a ProfiKomp cégcsoport több évtizedes szakmai tapasztalatával és munkásságával ismerkedett meg. Az eseményen jelen volt Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár is.

A ProfiKomp Európa vezető vállalkozásai közé tartozik a hulladékgazdálkodással kapcsolatos mérnöki szolgáltatások és technológiák terén. A cég kiemelten foglalkozik a biológiailag bontható hulladékok aerob hasznosításával: a komposztálás, mechanikai-biológiai stabilizálás, bioszárítás technológiáival. A régió egyik vezető biohulladék-kezeléssel foglalkozó cégcsoportjának küldetése meghatározó szerepet betölteni a körkörös gazdaság kialakításában a korszerű biohulladékhasznosítás és minőségi termésnövelő anyagok előállítása területén. Tánczos Barna miniszter elmondta: „példáértékű értékteremtésnek voltunk tanúi: a gazdaságosság és fenntarthatóság jegyében, innovatív, gazdaságosan üzemeltethető komplex technológiák alkalmazásával a biológiailag bontható hulladékokból kiváló minőségű termésnövelő anyagok állíthatók elő.”

Szerdán Nagy István agrárminiszter is fogadta Tánczos Barnát. Beszélgetésük központi témája a két ország közötti vízügyi és környezetvédelmi együttműködés továbbfejlesztése volt. A tervek szerint hamarosan sor kerülhet a Román-Magyar Környezetvédelmi Vegyes Bizottság (KVB) újbóli összehívására is. „A megbeszélés során áttekintettük a sokrétű és élénk magyar-román környezetügyi kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeit. Továbbá a határvizek védelméről, a vízgazdálkodásról és az erdőgazdálkodás területén szerzett tapasztalatokról is tárgyaltunk” – részletezte a környezetvédelmi miniszter. Hozzátette: egyetértettek abban, hogy a környezetszennyezés közös régiós probléma, amelynek megoldására együtt kell válaszokat találni. Ugyanakkor a találkozón arról is beszéltek, hogy a magyar V4 elnökség lehetőség a régiós érdekek erőteljes képviseletére az EU-ban, például az uniós zöld megállapodás, illetve a védett területek és az öntözésfejlesztés területén.

Csütörtökön Tánczos Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Magyar Levente miniszterhelyettessel, Joó István kormánybiztossal, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel találkozott.

A Szijjártóval folytatott beszélgetésen téma volt a Tisza-szennyezés problémája, az illegális szemétlerakás felszámolása, a környezetkímélő energiaforrások EU-s szabályozása, a Duna Régió Stratégia, valamint a határon átnyúló európai programok. A találkozón Tánczos ismertette Románia hulladékgazdálkodási koncepciójának részleteit, amely hatékony megoldást jelentene a folyóvizek által, a határon átsodort szemét problémájára. A tárcavezető rámutatott arra is, hogy a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a szomszédos országok közös fellépésére van szükség. A felek egyetértettek abban, hogy két ország Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vegyes Bizottságának mielőbbi egyeztetésére van szükség. A találkozó helyszínéül Romániát javasolta Tánczos Barna.

Környezetvédelmet érintő gazdasági fejlesztésekről, határmenti és nemzetközi gazdasági együttműködésekről esett szó a Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesével folytatott beszélgetésen, majd Joó István környezetvédelmi miniszterrel, a Planet Budapest 2021 kormánybiztosával is egyeztetett Tánczos Barna.

Magyarország 2021 végén Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági világeseményének ad otthont, a Planet Budapest 2021 - Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót. A rendezvény célja, hogy együttműködésben a visegrádi országokkal hozzájáruljon a fenntartható fejlődési fordulathoz.

„A közép-európai térség ezzel történelmet ír, kézzelfogható, elérhető és költséghatékony válaszokat ad a fenntartható fejlődés területén tapasztalható kihívásokra, legyen szó a fenntartható vízgazdálkodásról, az élelmiszertermelésről, a hulladékgazdálkodásról vagy az energiafelhasználásról. A Planet Budapest 2021 célja, hogy hiánypótló találkozási pontot biztosítson, a résztvevők megosszák egymással tudásukat, tapasztalataikat, inspirálódjanak, és majd hazatérve politikailag, intézményesen és egyénileg is cselekedjenek a fenntartható fejlődés érdekében” – hangsúlyozta Tánczos Barna. A környezetvédelmi szaktárca vezetője magyarországi hivatali kollégájával arról tárgyalt, hogy a vízgazdálkodás, az energia, a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés, a hulladékgazdálkodás, a közlekedés és az okos városok koncepciója terén a két országnak milyen bevált programjai, módszerei, elképzelései vannak.

Tánczos Barna hivatalos magyarországi látogatása zárásaként Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel folytatott megbeszélést. A találkozó fő témája a nemzetközi projektekben való együttműködés volt. A két miniszter egyetértett abban, hogy rendkívül fontos az innováció, az oktatás és a gazdaság összehangolása. „Románia és Magyarország, például a Horizon Europe program keretében, olyan közös terveket kell benyújtson, amelyek a folyók mikroműanyaggal való szennyezésének megszüntetésére, a mezőgazdasági hulladék feldolgozására, a magas széntartalmú hulladékok kezelésére, a bányameddők problémájára, a hidrogénstratégia alkalmazására kínálnak megoldást” – magyarázta a környezetvédelmi szaktárca vezetője, hangsúlyozva, számos olyan kutatási és innovációs, valamint gazdasági szempontból is előnyös környezetvédelmi projekt van tervben, amelynek mindkét ország a haszonélvezője. (rmdsz.ro/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS