2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cîţu: az igazságszolgáltatás még mindig adósa a románoknak a bányászjárás ügyében

2021. június 13. 12:44, utolsó frissítés: 12:49

Florin Cîţu miniszterelnök szerint az igazságszolgáltatás még mindig tartozik a románoknak az 1990. június 13-15. közötti bányászjárás tetteseinek a megtalálásával, az igazság kiderítésével.


"Eltelt 31 év a december utáni (a forradalom utáni - szerk.) történelmünk egyik legsötétebb időszaka óta, amikor az akkori hatalmi körök a románok ellen uszították a románokat. Az Egyetem téri maratoni tüntetés és az 1990. június 13-15. közötti bányászjárás bebizonyították, hogy a megtévesztés és a manipuláció milyen súlyos következményekkel járhatnak: embereket ölnek és sebesítenek meg, és veszélyeztetik a demokráciát" - írja a miniszterelnök a bányászjárás évfordulója alkalmából küldött üzenetében.

Állítása szerint vannak dolgok, amelyek megmaradnak a kollektív emlékezetünkben, és a sebek egészen addig nyitottak maradnak, amíg nem ismerjük meg az igazságot és tetteseket. "Az igazságszolgáltatás ebben a tekintetében még mindig adósa a románoknak" - állította a miniszterelnök.

A bányászjárás ügyben legutóbb tavaly decemberben nyertek haladékot a felelősök. A legfelső bíróság tavaly decemberben elutasította a legfőbb ügyészség és a károsultak fellebbezését az ügyben, és ezzel fenntartotta a 2019 májusában hozott ítéletet, amelyben megállapították a katonai ügyészek által készített vádirat törvényellenességét, és elrendelte a bűnvádi vizsgálat alatt szerzett összes bizonyíték kizárását. Ezzel pedig eldőlt, hogy elölről kell kezdeni a nyomozást.

A katonai ügyészség 2017. június 13-án döntött úgy, hogy bíróság elé állítja Ion Iliescu volt államfőt, Petre Roman volt miniszterelnököt és Virgil Măgureanut, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját az 1990. június 13-15-e közötti bányászjárás ügyében.

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok arról döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren békésén tüntető emberek ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontja érvényesítését akarták elérni, és békés módon fejezték ki az akkori politikai hatalommal ellenszegülő véleményüket. A támadásba bevonták a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit. Több mint 10.000 bányász érkezett az ország különböző pontjairól. 4 személyt halálos lövés ért, 3 személyt tűzfegyver sebesített meg, 1.388 személynek testi vagy pszichikai épsége sérült, politikai okokból 1.250 személyt fosztottak meg szabadságjogaiktól. (digi24/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS