2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

November 15-e lesz az 1987-es brassói munkásfelkelés napja

2021. június 23. 16:04, utolsó frissítés: 16:07

A képviselőház szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében november 15-e lesz az 1987-es brassói munkásfelkelés napja. A tervezet 290 támogató szavazatot kapott, egy törvényhozó tartózkodott.


A parlament, Románia elnöki hivatala, a kormány, a központi és helyi közigazgatási hatóságok, valamint az érintett civil szervezetek rendezvényeket szerveznek november 15-e, az 1987-es brassói "antikommunista" (a munkások valójában a megszorítások és az elnyomó rezsim ellen lázadtak fel - szerk. megj.) felkelés napja alkalmából - áll a törvénytervezetben.

Az 1987-es brassói munkás felkelésre való megemlékező eseményekre a helyi költségvetésekből, illetve a hatóságok és közintézmények költségvetéséből is elkülöníthetők pénzösszegek. A képviselőház volt a döntő testület ebben a kérdésben.

A felkelés a Steagul Roșu (Vörös zászló) teherautógyárban tört ki. November 14. estéjén a munkába álló éjszakai műszak dolgozóit tájékoztatták, hogy havi fizetésüknek csak egy részét fogják megkapni, mert „nem teljesítették a tervet”. Az emberek felháborodtak, és többen sztrájkolni kezdtek. A következő nap reggelén a délelőtti műszak munkába álló tagjai is csatlakoztak a sztrájkhoz, mintegy 4000 fősre duzzasztva a tömeget. A gyár vezetősége nem volt hajlandó tárgyalni, így a munkások több ablakot betörtek, majd néhány százan elindultak a városközpont felé, a megyei pártbizottság székházához.

Kezdetben a felkelők csak az élelmiszerhiány, nélkülözés elleni jelszavakat skandáltak, de idővel ez átcsapott politikai követelésekbe: ez volt az első felkelés, melyen elhangzott a Le Ceaușescuval! és Le a kommunizmussal!(agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS