2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az iskolai bántalmazásról szóló szövegeket és feladatokat kaptak a magyar nyolcadikosok az anyanyelv-képességvizsgán

2021. június 25. 19:50, utolsó frissítés: 19:54

Jónéhány feladatnál olyasmiről kellett írniuk ma a vizsgán, amit nagy eséllyel saját maguk is megtapasztaltak: az iskolai bántalmazásról szóló szövegeket és feladatokat kaptak a magyar nyolcadikosok a június 25-i anyanyelv-képességvizsgán.


A 60 pontot érő, első tétel szövegének forrása Nádasdi Csilla Emese kolozsvári mese- és drámapedagógusnak a Cimbora folyóiratban megjelent cikksorozata. A gyermeklapba, gyermekeknek szóló, ismeretterjesztő célú szöveg mintegy "elméleti megalapozást" kínál az írásbeli vizsga második tételéhez, Vámos Miklós Pofon című novellájának egy részletéhez.

"A szadizás, szekálás, a kisebbek csicskáztatása, megalázása és gyötrése, a kegyetlen beavatási szertartások, a zsarnokoskodás mind-mind arra irányul, hogy a gyengébbel kapcsolatban az erősebb a hatalmát fenntartsa. Ezeregy példát tudnánk mondani arra, hogyan lehet bántani egy társunkat – ezek mind a bántalmazás három alaptípusából állnak össze: az érzelmi, a szóbeli és a fizikai terrorból. Egyik sem kevésbé káros a másiknál! Ráadásul attól, hogy ezek mindenhol előforduló jelenségek, egy pillanatig se higgyük azt, hogy mindez normális! (...) Mit tehetsz akkor, ha bántalmazás áldozatává váltál? Először is, ha elfajulnának a dolgok, egy pillanatig se félj segítséget kérni!" - áll többek között az első szövegben, amellyel kapcsolatban a szövegértést felmérő feladatokat kaptak a diákok, de az egyik részfeladatban arról is kellett írniuk, mit tennének, ha valaki bántalmazná őket.

Ugyancsak e szövegből vett példamondatokkal kellett foglalkozniuk a nyelvtani résznél is.

A 30 pontot érő második tétel feladatai között szerepelt a Kisfiú és Nagyfiú közötti viszony bemutatása a Vámos-szövegrészlet alapján, ugyanakkor a legutolsó, 15 pontot érő feladat az volt, hogy képzeljék el, hogy egy diák szemtanúként megfigyeli az eseményeket az iskolaépület egyik sarkából, és erről beszámol egyik barátjának. Hogyan mesélné el ő a történetet?


A témaválasztás különösen időszerű,

hiszen az offline iskola újraindulása után több szakember, pszichológus is felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolába visszatérő diákok körében egyre gyakoribb az erőszak, bántalmazás, bullying.

Nemrég a World Vision România gyermekvédelmi szervezet közzétette kutatási eredményeit az iskolai bántalmazás gyakoriságáról a romániai iskolákban, és az eredmény sokkoló. Az erőszak mindenhol jelen van, és leggyakoribb formája a verbális bántalmazás: az 5-8. osztályosok 42%-a, a középiskolások 38%-a volt már elszenvedője. A felmérésben résztvevő gyerekek a második leggyakoribb bántalmazási formaként a "közösségi agressziót" említették: az 5-8. osztályosok 15,6%-a és a középiskolások 19%-a tapasztalta meg ez a fajta erőszakot. (A megkérdezettek átlag egyötöde kirekesztettnek érzi magát az osztályközösségében/iskolájában.)

Az internetes zaklatást az 5-8. osztályosok 14%-a, a középiskolások 12,5%-a tapasztalta meg; a fizikai bántalmazás minden hét 5-8-as diákból egyet érint, a középiskolásoknál egy a tízhez az arány. Mindazok, akik áldozatul esnek, de azok is, akik csak szemlélők, hajlamosak semmit sem tenni ez ügyben: az ily módon érintettek mintegy fele nyilatkozta azt, hogy semmit sem tesz ilyenkor, és ennek fő oka a félelem, valamint az, hogy nem tudják, kivel tudnának beszélgetni a problémáról.

A szervezet ajánlásokat fogalmazott meg az iskolák számára a bullying elterjedtségének csökkentése érdekében. Javasolják többek között, hogy minden diák rendelkezzen azzal az információval, hogy a bántalmazást hogyan, hol, kinek és mikor jelentheti, és szorgalmazzák egy, a diákok bevonásával megfogalmazott megelőzési szabályzat kidolgozását is. A pedagógusokat is fel kell arra készíteni, hogy meg tudják előzni, közbe tudjanak lépni az ilyen esetekben.

Ma egyébként véget ért a 2020-2021-es tanév;

az anyanyelv-képességvizsgával pedig lezárult a nyolcadikosok vizsgasorozata is.

Június 25-én 7946 nyolcadik osztályos, a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanuló (94,27%) vizsgázott pénteken anyanyelvből és irodalomból az országos képességfelmérő vizsga keretében. Egy tanulót csalási kísérlet miatt kizártak a vizsgáról - tájékoztat közleményében az oktatási minisztérium. 482 diák nem jelent meg a vizsgán.

A nyolcadikosok június 22-én román nyelv és irodalomból, 24-én matematikából és június 25-én anyanyelv és irodalomból vizsgáztak.

Az első vizsgaeredményeket június 29-én teszik közzé, az óvásokat június 29-én 16 és 19 óra között, illetve június 30-án 8 és 12 óra között fogadják. Az óvásokat elektronikus úton is be lehet nyújtani. Végleges eredmények július 4-én várhatók. (hírszerk, agerpres)

Illusztráció: Shlomaster képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS