2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Grindeanu szerint nem fair, hogy a magyar diákok másfajta román tételeket kapnak a vizsgákon

2021. június 26. 17:18, utolsó frissítés: 17:32

Sorin Grindeanu, a PSD alelnöke szerint a magyar diákokat pozitívan diszkriminálják az országos képességvizsgákon, ezért arra kérte Sorin Cîmpeanu oktatásügyi minisztert még kedden, hogy „javítsa a helyzetet” – írta meg a Mediafax.


Mint ahogy beszámoltunk róla, idén először kaptak külön tételt a magyar nyolcadikosok a román nyelv és irodalom vizsgán, tehát olyan szövegeket kaptak, illetve olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek az új tanterv alapján készültek.

Grindeanu úgy látja, a 2011-es oktatási törvény, majd a 2016-ban, a Monica Anisie (a Cioloș-kormány oktatási államtitkára) által bevezetett rendeletek pozitívan diszkriminálják a magyar diákokat a többi kisebbség tanulóival szemben, mivel a differenciált tanterv és tankönyvek mellett másfajta vizsgát tesznek le – érvelt a volt miniszterelnök.

„Egyedül a magyar diákok kapnak más tételt a képességvizsgákon, amelyeket az ők tanáraik javítanak, ez pedig nem fair a más kisebbségek diákjaival szemben, akik ugyanúgy a jó középiskolák helyeire pályáznak” – tette hozzá.

„Ezt valahogy korrigálni kellene, Cîmpeanu miniszter úr” – mondta Sorin Grindeanu. (Mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS