2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis előkapta a „Művelt Románia” programot, elvileg most már jön az oktatási reform

2021. július 06. 09:46, utolsó frissítés: 09:48

Kedden Klaus Johannis elnök a parlament vezetőségével és a két ház oktatási bizottságainak tagjaival, szerdán pedig a szociális partnerekkel, civil szervezetekkel és az oktatási szakemberekkel folytat megbeszélést a Művelt Románia projektről, amelyet még 2016-ban hirdetett meg, de azóta nem sok előrelépés történt az ügyben.


A megbeszélést követően Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondta: "az oktatásnak megfelelően rugalmasnak kell lennie, kell tudnia alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz, mert a mostani rendszer még a huszadik század öröksége".

"Az oktatási rendszer reformjáról, a stratégia alapelveiről beszéltünk azon a találkozón, amelyet Klaus Johannis államfő hívott össze hétfő délutánra. Az oktatásnak megfelelően rugalmasnak kell lennie, kell tudnia alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz, mert a mostani rendszer még a huszadik század öröksége. Fontos téma volt még a szakoktatás, amelynek vissza kell adni a presztízsét. Úgy tudjuk ezt elérni, ha a munkaerőpiac elvárásaihoz alakítjuk a szakoktatást" - olvasható Kelemen Hunor beszámolójában a Facebook-oldalán.

Klaus Johannis államfő hétfő este kezdte meg a tárgyalásokat a politikai szféra és a szociális partnerek képviselőivel a Művelt Románia projekt gyakorlatba ültetéséről.

"A programot a következő napokban teljes egészében bemutatjuk. A mai nap jó híre: a Művelt Románia valósággá válik" - mondta Dan Barna a megbeszélés után a sajtónak.

A kormányfőhelyettes kifejtette, a projektet egyaránt támogatja a parlament és a kormány, hisz ezáltal valósulhat meg a tanügyi reform. Az USR PLUS támogatja a tanfelügyelőségek átszervezését oly módon, hogy azok az oktatás minőségét ellenőrző struktúrákká alakuljanak át, a kinevezések pedig a helyi közigazgatás hatáskörébe kerüljenek.

Az USR PLUS társelnöke, Dacian Cioloş emlékeztetett, hogy az országos helyreállítási tervben 4 milliárd euró van előirányozva az oktatásra. Az ágazat finanszírozásához azonban folyamatosságra van szükség, és ez az állami költségvetés révén lehetséges.

Cioloş egyetértett abban, hogy a megyei tanfelügyelőségeket át kell szervezni, a szakképzési rendszert pedig úgy kell kialakítani, hogy a fiatalok számára lehetőség nyíljon átkerülni a szakképzési rendszerből a klasszikus oktatási rendszerbe, amennyiben igényt tartanak rá. 'Ezek a dolgok jól elő vannak már készítve' - tette hozzá az USR PLUS társelnöke.

Első lépésben Florin Cîţu miniszterelnökkel, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, valamint a koalíció vezetőivel - Ludovic Orban PNL-elnökkel, Dan Barna és Dacian Cioloş USR PLUS társelnökökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel - tárgyalt az államfő.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS