2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mostantól börtönbe kerülhetsz, ha tudomásod van egy kiskorúval szemben elkövetett szexuális abúzusról, és nem jelented!

2021. július 06. 10:18, utolsó frissítés: 11:02

Hétfőn lépett érvénybe az a törvény, amelynek értelmében büntetőjogi eljárás indítható azon személyekkel szemben, akik kiskorúval szemben elkövetett visszaélésnek a tanúi, és ezt nem jelentik a hatóságoknak.


Ezentúl Romániában mindenki köteles jelenteni, ha tudomása van arról, hogy egy kiskorúval szemben szexuális abúzus történik, koldulásra kényszerítik, ha egy kiskorú (14 éven aluli) előtt valaki önkielégítést végez, ha egy kiskorút (14 év alatti) valaki meghívja pornográf tartalom megtekintésére, vagy 16 éven alatti személyt valaki elhív valahova azért, hogy szexuális aktust létesítsen vele. Ha ilyen esetek egy szülő, tanár vagy kolléga (vagy bármely más felnőtt) tudomására jutnak, kötelességük értesíteni a hatóságokat. Ennek elmulasztása hattól két évig tartó börtönbüntetést vonhat maga után.

A Mentsétek meg a gyerekeket szervezet szerint évente Romániában majdhogynem 800 15 évnél fiatalabb lány szül gyermeket, ezzel szemben mindössze 200 és 300 közötti esetben indul eljárás az elkövetők ellen.

A szervezet megjegyzi, hogy bár az Európai Tanács legfrissebb jelentése szerint az unióban 5-ből egy gyereket ér valamiféle szexuális abúzus, az esetek több mint 90 százaléka sosem derül ki a hatóságok számára.

A Szabad Európa Rádió által megkérdezett szakértők úgy vélik, fontos lépés a jogalkotásban a mostani, hiszen nem volt letisztázva a jogi gyakorlat. Például, ha egy tanárnak tudomása volt arról, hogy egy diákkal viszonyt folytat a kollégája, eddig is jelentés kötelezettséggel bírt, viszont a módszer és az elmulasztás miatti szankciók hiánya akadályozta a rendszer működését. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, a valódi problémát, azaz a visszaélések magas arányát nem a büntetés tudná megoldani, hanem a társadalmi prevenció. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS