2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét hajbakapott a PNL és az USR-PLUS az RMDSZ-szel a SIIJ felszámolása kapcsán

2021. július 07. 20:25, utolsó frissítés: 20:25

Stelian Ion igazságügyi miniszter kijelentette a koalíció szerdai megbeszélését követően, hogy a koalíció nagyon jól működik, kivéve az igazságügy területén, és az RMDSZ nem tartja tiszteletben a kormányprogramot.


"A koalíció rendkívül jól működik, kivéve az igazságügy területén. Az igazságügy terén a PNL-nek és az USR PLUS-nak ugyanaz a véleményünk azzal kapcsolatban, hogy jövő héten rendkívüli ülésszakot kellene összehívnunk az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolására és a hatáskörök átalakítására, ahogy azt a Velencei Bizottság is kéri és ahogy azt a kormány terve is előírja. Az RMDSZ-nek azonban más a véleménye. Teljességgel elfogadhatatlannak tartom, hogy az RMDSZ nem tartja tiszteletben a kormányprogramot, és valahogy be akarja csapni a választókat, olyan értelemben, hogy úgy teszünk, mintha felszámolnánk a SIIJ-t, de valójában újra létrehozzuk azt a legfőbb ügyészség keretében' - mondta Stelian Ion.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, a Velencei Bizottság véleménye alapján a SIIJ-t fel kell számolni, az ügyészeknek pedig a SIIJ létrehozása előtti hatáskörüket kell visszaadni, nem pedig átadni a SIIJ összes ügyiratcsomóját egy másik szervnek.

'Elfogadhatatlan, hogy beiktassunk egy módosítást, amely azzal a kockázattal jár, hogy más formában, más névvel, más címkével újraalakul a SIIJ. Ezt javasolják az RMDSZ-es kollégák. Ez elfogadhatatlan' - jelentette ki a miniszter.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök viszont úgy nyilatkozott, hogy nincs patthelyzet a koalíción belül az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásának kérdésében, és hogy várja a szenátus rendkívüli ülésszakra való összehívását.

'Semmiféle patthelyzetet nem látok. (...) Egy olyan módosításról beszélek, amely azt mondja, hogy a bírákkal kapcsolatos vizsgálatokat egy már meglévő részleg fogja végezni, tehát semmit nem számolnak fel és semmit nem hoznak létre. Van egy már létező részleg a legfőbb ügyészségen belül, a büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg. A mi javaslatunk az, hogy ne ismételjük meg a múlt hibáit, ne kövessünk el újabb hibát, ne hozzunk létre másik részleget, az elöljárókat ez a részleg fogja vizsgálni' - mondta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy a módosításról a jogi bizottságnak is véleményt kell megfogalmaznia.

'Ha átmegy a jogi bizottságon, a szenátus plénumának kell szavaznia róla. Ha nem megy át, akkor a kormány variánsát fogjuk támogatni' - tette hozzá.

Kelemen Hunor nyomatékosította, a koalícióban nincs semmiféle törés. 'A SIIJ felszámolását támogatjuk, és azt kértük, hogy mielőbb hívják össze a szenátust. (...) Nekem nincs semmiféle nézeteltérésem se az igazságügyi miniszterrel, se mással, én azt akarom, hogy jövő héten számoljuk fel a speciális ügyészi részleget' - fogalmazott az RMDSZ vezetője, aki szerint el kell kerülni azt, hogy megismétlődjenek a múltban elkövetett hibák.(agerpres)

Fotó: Tingey Injury Law Firm/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS