2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kérvényt tett le a kolozsvári RMDSZ és az USR PLUS, hogy többnyelvű helységnévtábla legyen az állomásnál

2021. július 12. 18:25, utolsó frissítés: 2021. július 13. 12:10

Rácz Béla-Gergely, a kolozsvári RMDSZ helyi tanácsosa hétfőn iktatta a kérvényt a Román Vasúttársaságnál, hogy helyezzenek ki többnyelvű: magyar, román és német helységnévtáblát az állomás épületeire - derül ki a tanácsos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből.
Mint írja, a kérvényt az USR PLUS tanácsosaival közösen tették le: "(...) 4 aláírás szerepel az RMDSZ részéről és további 5 az USR PLUSZ részéről", ugyanakkor megköszönte, hogy az összes USR PLUS-os helyi tanácsos kiállt a kezdeményezésük mellett.

Frissítve: A kérvény leadásának okáról Rácz Béla-Gergely a Transindexnek azt mondta, hogy a mostani mandátumukban ígéretet tettek a lakosságnak, hogy erőteljesebben fognak fellépni a nyelvhasználattal, a nyelvi jogokkal és egyéb, a kolozsvári magyarság számára szimbolikus jelentőséggel bíró ügyekkel kapcsolatosan.

"Az állomás többnyelvű táblájának ügye egy a sok közül. Ha úgy tetszik, ez egy első lépés arra, hogy közelebb kerüljünk a normalitáshoz, ami a többnyelvűséget illeti. Nem leplezett szándékunk volt az is, hogy felmérjük, hogy milyen támogatottsága van a városi tanácsban az ilyen ügyeknek. Az állomáson a városnév tábla nem az önkormányzathoz tartozik, azt a CFR kell(ene) kitegye, tehát tegnap ezért adtam le a kérvényt az intézmény igazgatóságához" - magyarázta a helyi tanácsos.

Arra is rákérdeztünk, hogy az USR PLUS tagjai miért álltak ki az RMDSZ frakciója mellett, Rácz erre elmondta: "a kérvény nagyobb valószínűséggel kerül pozitív elbírálásra, ha a városi tanácsban többen támogatják. Éppen ezért elküldtem először az összes frakcióvezetőnek, hogy a kérvény aláírásával támogassák ezt az ügyet. De sem a Nemzeti Liberális Párttól, sem a Szociáldemokrata párttól hivatalos választ nem kaptam, így támogató aláírást sem. Az USR PLUS volt az egyedüli párt, akik azt mondták, hogy aláírásukkal támogatják az RMDSZ kezdeményezését" - mesélte.

Mint mondta, ennek a gesztusnak több üzenete is van: a jó része az, hogy végre megtört a jég, és egy román párt is oda állt a magyar közösség ügye mellé. A kevésbé jó része, hogy a tanácsosok többsége továbbra sem támogató ezekben az ügyekben.

"Jelentős elmozdulás történt, ugyanis ha egy román párt is fel tudja ismerni ennek jelentőségét, akkor valós esély van rá, hogy jó kompromisszumokkkal, és kitartó munkával a többi pártot is meggyőzzük arról, hogy a nyelvhasználat kiterjesztésétől senkinek sem lesz rosszabb, de sokaknak hozhat jót" - fogalmazott.

Hozzátette továbbá: "ennek az ügynek nincs köze az állomásfőnökök hiányos névsorát tartalmazó emlékplaketthez, de Csoma Botond kérésére, azt is eltávolították és ki fogják egészíteni a magyar állomásfőnökök nevével is" - mondta Rácz, mikor rákérdeztünk arra, hogy a helységnévtába mennyire vonható párhuzamba az emlékplakett ügyével.

"Meggyőződésünk, hogy egyenes és őszinte kommunikációval, illetve a román értékek és szimbólumok általunk történő tiszteletben tartásával és támogatásával el fogjuk tudni érni, hogy a román (tanácsi) többség is támogassa az általunk felvállalt ügyeket. Azt gondolom, hogy ez a kis lépés nagy jelentőséggel bírhat a kolozsvári magyarság nyelvi jogainak a jövőjére nézve. Azon dolgozunk, hogy ezeknek az ügyeknek látszata is legyen. Az igazi siker nem a kérvény leadása, vagy egy nagyobb támogatottság elnyerése, hanem az, ha Kolozsvárra vonattal érkezve is kiírva láthatjuk a város nevét a román mellett magyarul és németül is" - összegezte a helyi tanácsos. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS