2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ingyenes megelőző vizsgálatokra jogosultak a 40 éven felüliek, ha van egészségügyi biztosításuk

2021. július 13. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár igazgatója szerint egyetlen szolgáltatónak sem szabad visszautasítania egy hozzá háziorvosi küldőpapírral betegségmegelőzési okból érkező, 40 éven felüli beteg analíziseinek elvégzését arra hivatkozva, hogy kimerült a kerete. Adrian Gheorghe arra bátorítja mindazokat az érintetteket, akiket egy szolgáltató emiatt visszautasított, hogy értesítsék az esetről a megyei egészségbiztosító pénztárakat, hogy megoldják a problémát.


A július 1-jén életbe lépett orvosi szolgáltatásnyújtó keretszerződés egyebek mellett rendelkezik arról is, hogy legyen egy, a betegségmegelőzésre - vizsgálatokra és orvosi analízisekre - fordítható, a 40 éven felüli felnőtteket megcélzó szolgáltatáscsomag. Ennek értelmében júliustól a paraklinikai vizsgálatokra az egészségbiztosítóknál elkülönített keretből megelőző vizsgálatokra is lehet igényelni forrást, a szolgáltatókkal kötött szerződések értékének keretén belül.

Kivételt képeznek a háziorvosok által a 40 éven felüli, biztosítással rendelkező betegek számára ajánlott megelőző vizsgálatok, amelyeket a szolgáltatók akkor is elvégezhetnek, ha túllépték a szerződésük keretösszegét. Tehát abban az esetben, ha a biztosítással rendelkező beteg egy olyan periódusban kéri a vizsgálatok elvégzését, amikor a szolgáltató kerete elfogyott, továbbra is el kell végezni számára a kért vizsgálatokat, és a szolgáltató utólag megkapja annak ellenértékét akkor is, ha az túllépett a keretszerződésében szereplő összegen.

Erről a 1068/627. számú miniszteri rendelet rendelkezik.

A háziorvosok számára új küldőpapír-nyomtatványok valószínűleg ősszel lesznek, de addig lehet használni a régieket, kitöltési útmutató a CNAS közleményében ezen a linken.

A megelőzés nagyon fontos eleme az egészségügyi ellátásnak, aminek nagyobb figyelmet kell szentelnünk, hiszen a korai diagnózis és a súlyosabb betegségek kialakulásának megelőzése a kezelést is megkönnyíti, a betegeknek nagyobb esélyük van a gyógyulásra, és alacsonyabb költséggel is jár a kezelésük - emelte ki az igazgató. (hotnews.ro)

Illusztráció: Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS