2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fokozott légköri instabilitásra figyelmeztetnek a meteorológusok

2021. július 19. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hőhullámokkal váltakozó instabil időjárásra vonatkozó, sárga és narancssárga jelzésű figyelmeztetéseket adott ki hétfőn az ország nagy részére.


A hőségre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetés Olténiát, Munténiát, Moldva déli részét és Dobrudzsát érinti. Ezekben a régiókban a hőmérséklet-páratartalom index meghaladhatja a kritikus 80-as értéket.

Az ország délkeleti részében kedden is kitart a hőség.

Az ANM kiadott egy másik sárga jelzésű figyelmeztetést is, amely kedd délelőttig érvényes az ország területének nagy részén, és fokozott légköri instabilitásra vonatkozik. Az érintett régiókban záporok, zivatarok várhatók, a hirtelen lezúduló eső mennyisége elérheti a 20, helyenként a 40 litert is négyzetméterenként.

Szintén viharos időre vonatkozó, másodfokú (narancssárga jelzésű) figyelmeztetés van érvényben kedd délelőttig Erdély, Máramaros és Észak-Moldva hegyvidékein. A légköri instabilitás keddre virradóan kiterjed a Bánságra, Olténia és Munténia egy részére is. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 35-50, helyenként pedig a 60-80 litert négyzetméterenként.

A fokozott légköri instabilitás szerda délig kitart az ország majdnem minden régiójában.(agerpres)

Fotó: Frank Cone/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS