2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihirdette Johannis a törvényt: fizetett szabadnap jár azoknak, akik beoltatják magukat

2021. július 23. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Kihirdette Klaus Iohannis államfő pénteken azt a törvényt, amelynek értelmében fizetett szabadnap jár azoknak, akik beoltatják magukat COVID-19 ellen. A jogszabály szerint a szabadnap mindkét dózis felvételének napjára jár mind az állami, mind a versenyszférában.


A törvény értelmében a koronavírus elleni oltást beadató alkalmazottak fizetett szabadnapot kapnak a fizetett pihenőszabadságon felül. A tanulók, egyetemisták és katonák szintén jogosultak egy szabadnapra az oltásért. Ugyanúgy az immunizálásra jelentkező gyerek egyik szülője is szabadnapra jogosult azon a napon, amikor a gyereket oltják, ha a gyerek 14 év alatti, vagy fogyatékkal élő és 26 évesnél fiatalabb. A második dózissal történő immunizálás napján szintén szabadnap jár.

A rendelkezés nem érvényes azokra, akiket a munkáltató intézkedése nyomán a munkahelyükön oltanak be. A fizetett szabadnap az oltási központban kiállított igazolás alapján jár az alkalmazottaknak.

Az oltás nyomán szabadnapra jogosult alkalmazottaknak kötelességük egyeztetni a munkáltatóval arról, hogy mikor szándékoznak kivenni a jelen törvény által biztosított szabadnapot, annak érdekében, hogy a munkaadó cég vagy intézmény tevékenysége zökkenőmentes legyen - olvasható a jogszabályban.(agerpres)

Fotó: Klaus Johannis Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS