2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A bíróság szerint azért helyezték szabadlábra Dragneát, mert példamutatóan viselkedett a börtönben

2021. július 23. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Szabadságvesztésének letöltése alatt Liviu Dragnea példásan viselkedett, tisztelettudóan, civilizáltan viszonyult a börtön személyzetéhez és nem voltak konfliktusai a többi elítélttel - derült ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökét feltételesen szabadlábra helyező, július 15-i ítélet indoklásából.


A giurgiui törvényszék kéttagú ítélőtestületének bírái, Adriana Pencea és Oiţa Ghiţă szerint a szabadlábra helyezés szempontjából nem relevánsak Liviu Dragneának azok a korábbi nyilatkozatai, miszerint ő igazságtalanul elítélt politikai fogoly. Az indoklás szerint a bírák értékelték az elítéltnek azt a védőbeszédében, az utolsó szó jogán elhangzó kijelentését, hogy 'méltósággal és tisztességgel töltötte le büntetését'.

Adriana Pencea és Oiţa Ghiţă magyarázata szerint egy elítélt feltételes szabadlábra helyezésének mérlegelésekor nem kell figyelembe venni az illető által elkövetett bűncselekmény súlyosságát, mert 'ez elbátortalanítaná az elítéltet'.

A bírák ugyanakkor a szólásszabadságra hivatkozva megállapítják az indoklásban: nem számíthatott terhelő körülménynek a mérlegeléskor az sem, hogy Dragnea nem ismerte el a bűnösségét.

Korábban a fővárosi ötödik kerületi bíróság és a bukaresti törvényszék elutasította a politikus szabadlábra helyezését arra hivatkozva, hogy nem adta szilárd bizonyítékát annak, hogy megjavult. A pert azonban áthelyezték a giurgiui törvényszékre, amelyik úgy döntött, hogy a PSD volt elnöke korábban elhagyhatja a börtönt.

Liviu Dragneát 2019. május 27-én ítélték három és fél év börtönbüntetésre a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében.(agerpres)

Fotó: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS