2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A beoltatlanok közül kerül ki az új fertőzöttek és elhunytak túlnyomó többsége

2021. július 24. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

Az utóbbi négy hétben az új fertőzöttek 87%-a és a koronavírussal összefüggésben elhunytak 91%-a nem volt beoltva; semmi kétség sem maradhat afelől, hogy a beoltottak védettek, azok pedig, akik nem kapták meg a vakcinát, még mindig ki vannak téve a veszélynek - nyilatkozta Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.


Amikor azt mondjuk, hogy a járvány negyedik hulláma a beoltatlanoké lesz, akkor arra utalunk ezzel, hogy kiket érint leginkább, és a beoltatlanok magas kockázatnak vannak kitéve, sokkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg súlyosan/veszítik életüket a fertőzés miatt - magyarázta a miniszter.

Mihăilă rámutatott, a negyedik hullám magas fertőzésszám mellett is várhatóan kevesebb elhalálozással járhat, akárcsak Nagy-Britanniában, hiszen a beoltottak ha meg is fertőződnek, enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget.

Jelenleg a járványhelyzet még mindig rendben lévőnek tűnik, de nő a fertőzések száma; az országos statisztikai intézet előrejelzései szerint pesszimista szcenárióban szeptember 15-ére elérhetjük a napi több mint 1500 új esetet is - nyilatkozta a miniszter.

Néhány napja Răzvan Cherecheș, a kolozsvári BBTE közegészségügyi professzora azt nyilatkozta, a koronavírus-járvány negyedik hulláma valószínűleg szeptemberre éri el Romániát, miután augusztus végére dominánsá válik a koronavírus delta variánsa. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS