2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Feltételekhez kötik ősztől a jelenléti oktatást a BBTE-n: abszolút előnyben a beoltott egyetemisták

2021. július 29. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem megteremti a körülményeket ahhoz, hogy ősztől, a 2021-2022-es egyetemi év kezdetétől visszaálljon a jelenléti oktatás a felsőoktatási intézmény hallgatói számára. Ezt azonban a beoltottságtól és a COVID-19 világjárvány alakulásától teszik függővé - derül ki a BBTE sajtóirodájának csütörtöki közleményéből.


A döntést csütörtökön fogadta el a BBTE szenátusa, az egyetem igazgatótanácsának javaslatára, a hallgatói képviselettel folytatott konzultációt követően.

A közlemény szerint azok a hallgatók vehetnek fizikailag részt az oktatási tevékenységekben, akik:
- megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni oltást, és eltelt 10 nap a második dózis beadása óta;
- felmutatják egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR teszt negatív eredményét;
- felmutatják egy 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt negatív eredményét;
- átestek a betegségen, és a SARS-CoV-2-fertőzés kimutatása óta eltelt több mint 15, kevesebb mint 180 nap.


Azoknak a hallgatóknak, akik a felsorolt kategóriák egyikébe sem tartoznak, "online vagy más alternatív módokon" lesz lehetőségük részt venni az oktatásban, az egyes karok által meghatározott feltételek mellett, a profiltól, a szakterülettől és a rendelkezésre álló forrásoktól függően.

A vizsgák az elgondolás szerint mindenki számára fizikai jelenléttel zajlanak majd, függetlenül attól, hogy a diák jelenléti vagy online oktatásban vett-e részt.

A hallgatói szervezetek képviselőinek javaslatára a BBTE bentlakásaiban is az említett kategóriákba tartozó egyetemisták kaphatnak majd szállást. A bentlakások befogadóképességét az akkor hatályos, országos szintű járványügyi szabályok alapján szabják majd meg.

Azok a hallgatók, akik valamilyen igazolt egészségügyi állapot miatt nem kaphatnak oltást, különleges rendszerben szállásolhatók el, és az oktatási tevékenységekben online (vagy más, a kar által megszabott alternatív módokon) vehetnek részt.

Az intézkedések a járvány alakulásának függvényében frissülnek, az egyetem az érintetteket bevonja és időben értesíti - olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS