2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fél tonnányi kokaint rejtettek a banánszállítmányba, ami egészen Bukarestig eljutott

2021. július 29. 16:34, utolsó frissítés: 16:47

Huszonötmillió euró értékű, fél tonna kokaint találtak egy főváros melletti gyümölcs-lerakatban, amelyet a raktár tulajdonosa talált meg, majd értesítette a hatóságokat.


A Szabad Európa Rádió információi szerint a szállítmány Belgiumból, Anvers-ből érkezett a Fekete-tenger partján fekvő Konstanca kikötőjébe, majd onnan szállították a Bukaresttől alig 15 kilométerre található Chiajna település egyik raktárába. Az 503 kilogramm, 98 százalékos tisztaságú kokaint egy Kolumbiából importált 20 tonnás banánszállítmányba rejtették. A hírek szerint a raktár tulajdonosa értesítette a hatóságokat arról, hogy banán helyett kokaint kapott.Romániában a legutóbb májusban találtak a hatóságok a konstancai kikötőben - egy építőanyagokat tartalmazó konténerben elrejtve - 1452 kilogramm heroint. Ez volt a legnagyobb romániai heroinfogás, és az elmúlt években a második legnagyobb az Európai Unióban is. A kábítószer piaci értéke meghaladta a 45 millió eurót. Az akkori szállítmány Iránból érkezett Romániába, ahonnan Nyugat-Európába kellett volna jutnia. Márciusban a hatóságok a tengerparton a partra vetve találtak mintegy egy tonna kokaint.

Több médiaorgánum is emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék egyik jelentése szerint a romániai vámkezelőknél 2016 óta nem működnek azok a mobil átvilágító gépek, amelyekkel könnyebben felfedezhetnék az illegális szállítmányokat. Ezek 2016-ban elromlottak, a vámhatóság azóta nem kapott pénzt a megjavításukra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS