2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barna a SUMAL 2.0-ról: már 64 ezer regisztrált felhasználója van a rendszernek

2021. augusztus 03. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

A SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető informatikai rendszernek jelenleg több mint 64 ezer regisztrált felhasználója van, és az elmúlt hat hónapban (február és július között) több mint 2,2 millió szállítási engedélyt bocsátott ki, 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi és erdészeti miniszter.


A tárcavezető emlékeztetett, hogy a SUMAL 2.0 2021. január 31-től működik. Ez idő alatt a rendszer 21 millió köbméter faanyag szállítását biztosította és ellenőrizte, 2020-ban pedig a nyomon követett faanyagmennyiség 17,3 millió köbméter volt.

A miniszter kiemelte, hogy a SUMAL bevezetésének köszönhetően egyre kevesebb vállalat kockáztatja meg az engedély nélküli faanyagszállítást. Elismerte ugyanakkor, hogy a rendszer nem tökéletes. 'Minden bizonnyal akadnak még törvénysértők, de a SUMAL szerepe éppen az, hogy számukat a minimálisra csökkentsük, növelve a törvényszegők által vállalt kockázatokat' - magyarázta Tánczos Barna.

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy az elmúlt hat hónapban 631 ezerről 858 ezerre nőtt a lekérdezések száma az inspectorulpădurii.ro honlapon, illetve az azonos nevű (erdőfelügyelő) okostelefonos alkalmazáson keresztül. Ez szerinte a lakosság és a civil szervezetek érdeklődését bizonyítja az alkalmazás iránt.

Közlése szerint a lekérdezések alapján több mint 3400 lakossági bejelentés érkezett gyanús faanyag-szállítmányokról a 112-es számra. Ezek közül 754-et ellenőriztek a hatóságok, és 123 esetben a gyanú beigazolódott.

Tánczos Barna hangsúlyozta, hogy a SUMAL 2.0 bevezetése elrettenti a fatolvajokat és többszörös hasznot hoz az erdészeti ágazat számára. Példaként említette, hogy a rendszer csökkenti a bürokráciát a korábban kötelező papíralapú jelentések kiiktatásával, megjegyezve, hogy ezen a téren is van még javítanivaló. (agerpres)

Illusztráció: Markus Spiske, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS