2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sürgősségi rendelettel 630 millió lejes hitelkeretet bocsátana a miniszterelnök a helyi önkormányzatok rendelkezésére

2021. augusztus 04. 17:44, utolsó frissítés: 17:44

Rendkívüli ülésszakra hívta össze a felsőház házbizottsága szerdán 14 órára a szenátus plénumát. Az ülésen tájékoztatják a szenátorokat a július 28-án elfogadott sürgősségi rendeletről, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az államkincstártól vegyenek fel kölcsönt.


A múlt heti kormányülés után Florin Cîţu azt nyilatkozta, hogy 630 millió lejes hitelkeretet bocsátanak a helyi önkormányzatok rendelkezésére. A sürgősségi rendelet szerint a kölcsönt 3-tól 5 évig terjedő futamidőre, a futamidő függvényében 1 és 1,5 százalék közötti kamattal vehetik fel a helyhatóságok az államkincstártól.

Anca Dragu házelnök a szenátus házbizottságának szerdai ülése után elmondta, hogy a sürgősségi rendeletbe foglalt intézkedéseknek jótékony hatásuk van a gazdaságra, mert forrásokat biztosítanak az önkormányzatoknak elsősorban az európai uniós pénzekre alapozó befektetésekhez.

Az alkotmány 115. cikkelye szerint egy sürgősségi rendelet csak akkor lép hatályba, ha sürgősségi eljárással vitára bocsátják a parlament illetékes kamarájának - jelen esetben a szenátus - plénumában, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS