2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leváltotta a kormányfő Stelian Ion igazságügyi minisztert

2021. szeptember 01. 21:59, utolsó frissítés: 2021. szeptember 02. 11:57

Florin Cîţu kormányfő szerdán este bejelentette, hogy menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert.


A miniszterelnök a kormánypalotában tartott sajtónyilatkozatában közölte: elküldte Klaus Iohannis államfőnek a tárcavezető tisztségéből való felmentésére vonatkozó kérést.

Döntését azzal indokolta, hogy nem tűr meg a kabinetjében olyan minisztereket, akik ellenzik Románia modernizálását. Szerinte Stelian Ionnak nem sikerült érvényesítenie az akaratát a koalícióban. 'Nem tudta végigvinni a projektjeit. Példa erre a különleges ügyészség, amelyet nyolc hónap alatt sem sikerült felszámolnia' - érvelt Cîţu.

----------------------------------------------------------------------------

Update 8: Stelian Ion: az Anghel Saligny programtervezetben "számos alkotmányossági és törvénytelenségi problémát" azonosítottak.

"Amit első pillantásra láttam, hogy sok alkotmányossági, törvénytelenséggel kapcsolatos problémát láttam, a közvagyon rendszerével kapcsolatos kérdéseket, hogy ki kapja ezeket a projekteket, mik a jogi feltételek. Ezen túlmenően, ismétlem, valami lehetetlent kértek tőlem, hogy mondjak véleményt egy olyan dokumentumról, amely nem volt a minisztériumban. Ez már az abszurditás határát súrolja. (...) Úgy gondolom, hogy a PNL-ben nagy a belső verseny, szerintem ez az igazi tét".

----------------------------------------------------------------------------

Update 7: Johannis megkapta a Stelian Ion miniszteri tisztségből való menesztésére vonatkozó miniszterelnöki kérelmet, és még gondolkodik rajta - közölte az Államelnöki Hivatal.

Érdemes felidézni: Klaus Johannis korábban Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, illetve Alexadru Nazare pénzügyminiszter (mindkettőt az USR PLUS jelölte) menesztése kapcsán kevesebb, mint 2 óra alatt hozott döntést.

---------------------------------------------------------------------------

Update 6: Az USR PLUS bejelentette, hogy megvonja politikai támogatását Florin Cîţu kormányfőtől, és támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

'Kérjük a koalíciót, vegye tudomásul, hogy nincs meg a többség a Cîţu-kabinet támogatásához, és kérjük a koalíciós tárgyalások sürgős megkezdését egy új miniszterelnök kinevezéséről az új kormány megalakítása érdekében. Ha a koalíciós tárgyalásokon nem sikerül új miniszterelnököt javasolni, az USR PLUS támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt'- olvasható az USR PLUS közleményében. (Korábban az PSD kezdett aláírásgyűjtésbe egy bizalmatlansági indítványhoz, szerdán pedig au AUR, sőt, az USR PLUS is bizalmatlansági indítvány kezdeményezését helyezte kilátásba a Cîţu-kabinettel szemben.)

A dokumentumban azt írják: az USR PLUS a következő kormányba is Stelian Iont javasolja az igazságügyi reformok megvalósítására. 'Teljes mértékben támogatjuk őt az igazságügyi reform folytatásában, beleértve a SIIJ eltörlését és a főügyészek kinevezését, azokat a folyamatokat, amelyek Cîţu miniszterelnök felelőtlensége miatt szakadtak félbe' - teszik hozzá.

Az alakulat országos tanácsa szeptember 11-ére hívta össze a politikai bizottságot.(agerpres)

---------------------------------------------------------------------------

Update 5.: Ionuț Moşteanu, az USR-PLUS szóvívője szerda este azt nyilatkozta, hogy továbbra is egy koalíciót akarnak alkotni az RMDSZ-szel és a PNL-vel, de Cîțu kormányfő nélkül, aki ismét bizonyította alkalmatlanságát. Ezért a holnapi, csütörtöki koalíciós ülésen azt fogják kérni, hogy a PNL javasoljon egy másik miniszterelnököt.


----------------------------------------------------------------------------

A szerdai nap koalíciós feszültségei után Florin Cîțu az esti órákban bejelentette, hogy leváltotta Stelian Ion USR PLUS-os igazságügyi minisztert. A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy a miniszter "zsarolja a román népet" és fejlesztési alapokat blokkol - utalva ezzel az Anghel Saligny projektre - és azt is felrótta neki, hogy nem sikerült felszámolja a SIIJ-t sem.

Az előzményekről itt írtunk bővebben.

A kormányfő ugyanakkor arra kérte az USR PLUS-t, hogy ne lépjen ki a koalícióból. (hírszerk.)

Update 1.: Dan Barna szerint Florin Cîţu miniszterelnök képtelen a kormányfői tisztség ellátására, ezért le kellene mondania.

Az USR PLUS társelnöke arra reagált a Facebook-oldalán, hogy a kormányfő szerda este bejelentette: menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert.

'A hatalommal való visszaélés és az éj leple alatt, tolvaj módjára hozott döntések Liviu Dragnea védjegyei. Florin Cîţu pedig megmutatta, hogy rosszabb Dragneánál, mert cinikusan és rosszindulatúan csapja be a választókat, akik mást kértek tőle. Florin Cîţunak mennie kell' - írta bejegyzésében Dan Barna kormányfőhelyettes. (agerpres)

Update 2.: Az USR-PLUS ezekben az órákban éppen arról tárgyal, hogy kilépjenek-e a kormánykoalícióból. Álláspontjuk az, hogy nem akarnak már együtt kormányozni a jelenlegi miniszterelnökkel. Egy bizalmatlansági indítvány benyújtása is a lehetséges opciók között van.

Szerdán Dan Barna arról beszélt, hogy az USR PLUS akár bizalmatlansági indítványt is benyújthat a kormány ellen. Kifejtette: több válaszlépést is lehetségesnek tartanak arra, hogy a miniszterelnök a konzultálásuk nélkül tűzte a szerdai kormányülés napirendjére az Anghel Saligny nevet viselő országos településfejlesztési programot. 'A parlamenti kollégákkal abban egyeztünk meg, hogy mindegyik opció számításba jöhet' - mondta.

Update 3.: "Ez már nem egy koalíciós kormány" - így reagált az USR-PLUS társelnöke, Dacian Cioloş Florin Cîţu miniszterelnök szerda esti bejelentésére.

Cioloş egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a kormányfő számára fontosabb a nemzeti liberális párti polgármestereknek tett ígéret, mint a koalíció stabilitásának és folytonosságának biztosítása.

"Florin Cîţu az USR PLUS második miniszterét meneszti minden ok nélkül, alárendelve a teljes kormányt a PNL érdekeinek. Ez már nem egy koalíciós kormány" - fogalmazott a politikus. (agerpres)

Update 4.: Florin Cîţu ismét bebizonyította, hogy nem tiszteli sem a törvényeket, sem az alkotmányt, de előéletét ismerve ez nem meglepő - jelentette ki Stelian Ion.

A leváltott tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben kifejtette, ezzel a döntéssel Florin Cîţu voltaképpen aláírta a kormányból való távozását, "mert csak idő kérdése, és Florin Cîţunak mennie kell".

Az USR PLUS által jelölt tárcavezető szerint "zsarolás és felelőtlenség" azt kérni az igazságügyi minisztertől, hogy azonnal véleményezzen egy fontos tervezetet, miközben a törvény négynapos határidőt szab meg erre.

"Még egyszer leszögezem, hogy a Helyi Fejlesztések Országos Programja harmadik szakaszáról szóló tervezet eredetijét nem küldték el az igazságügyi minisztériumnak véleményezésre. Van a történetnek egy láthatatlan mellékszála, amely a magas rangú ügyészek folyamatban levő kinevezési eljárásához kapcsolódik. Ez itt a bujtatott tét" - fogalmazott Stelian Ion.

Cikkünk frissül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS